Annons
X
Annons
X

Nu ger S Säpo rätt att signalspana

Säpo ska få rätt att signalspana ”för att lättare kartlägga terroristgrupper”. Socialdemokraterna har nu bestämt sig för att stödja regeringen i frågan, kan SvD avslöja. Partiet släpper också det rödgröna vallöftet att riva upp den kritiserade FRA-lagen.

(uppdaterad)
Foto: (ARKIV) CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Säpochefen Anders Danielsson har länge varnat för att terrorbekämpningen blir lidande när polisen inte längre får signalspana. När Försvarets radio­anstalt, FRA, i fjol fick möjlighet att utvidga sin informations­inhämtning även till trådbunden trafik – bland annat telefoner och datorer – utestängdes Säpo och polisen. Terrordådet i Stockholms city aktualiserar frågan på nytt.

– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör för att också Säpo ska kunna få information från FRA. De är ju avklippta från det sedan den första december 2009 och har inte möjlighet att söka direkt. Det tycker vi är ett bekymmer, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till SvD.

Regeringspartierna är sedan tidigare överens om att Säpo bör kunna beställa signalspaning från FRA.

Annons
X

– Jag tycker att det är bra att svensk säkerhetspolis i extrema undantagsfall ska kunna använda sig av detta verktyg. Varför? Jo, för att det kan stå stora mänskliga och demokratiska värden på spel, säger Johan Pehrson, FP:s talesman i justitiefrågor.

Men alliansen är inte överens om det är FRA, eller ett fristående organ, som ska sköta det hela, en fråga som just nu utreds. Förslaget ska överlämnas till justitieminister Beatrice Ask (M) i mars.

Fredrik Reinfeldt regerar numera i minoritet, och hoppas därför få stöd av Socialdemokraterna – som hittills har passat i frågan om Säpo överhuvudtaget ska få signalspana. Nu ger Morgan Johansson besked om att S ställer sig bakom en utvidgad spaning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppmaningen till regeringen tänker han rikta vid en debatt i riksdagen i dag. Morgan Johansson betonar att partiets ställningstagande inte har någon direkt koppling till helgens terrordåd.

  – Men det är otillfredsställande att Säpo i dag inte har den här möjligheten. Sedan vet vi inte om det hade haft en betydelse i det här fallet, men för framtiden är det ändå viktigt.

  Morgan Johansson understryker att Säpo måste kunna ”utföra sitt kartläggningsarbete”.

  – Säpo måste få tillgång till denna information för att kunna följa de olika terroristgrupperna som man ska ha koll på.

  Däremot är Socialdemokraterna inte i dagsläget beredd att ge den vanliga polisen samma möjlighet.

  Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gick till val på att riva upp hela den omtvistade FRA-lagen.

  Morgan Johansson är fortfarande kritisk till att regeringen aldrig tog det ”helhetsgrepp” på underrättelseverksamheten som han hade önskat, men han ser inte längre någon idé med att börja om på ruta ett.

  – Jag tycker inte att det finns någon anledning nu att riva upp allt det där igen. Det som blev fel var bland annat att man uteslöt Säpo från den här möjligheten. Men det bör man kunna rätta till. Det är vi från vårt parti beredda att göra i en konstruktiv anda med regeringen.

  Morgan Johansson hoppas att regeringen nu bjuder in till överläggningar om Säpos signalspaning.

  – Vi vill titta på förslaget och förankra det så att det uppställer de krav på integritetsskydd som vi behöver ha. Men jag söker ingen partipolitisk konflikt i detta. Det här är en sådan sak som vi borde kunna samarbeta om, säger han.

  Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson beklagar att Socialdemokraterna nu släpper de rödgrönas gemensamma krav på att riva upp FRA-lagen.

  – Det är definitivt inte vår hållning. Jag var väldigt glad för den här överenskommelsen om att vi ska ta ett omtag, jag slöt den själv på telefon med Mona Sahlin. Man måste ha integritetsfrågorna med från början på ett helt annat sätt.

  Peter Eriksson är också ”tveksam” till att låta Säpo signalspana:

  – Att nu börja göra sådana förändringar tycker jag inte alls känns rätt.

  Han misstänker att Socialdemokraterna bara försöker ta initiativet efter terrordådet.

  – Det låter som att de vill vara handlingskraftiga nu, med tanke på vad som har hänt. Det är ofta inte särskilt klokt att börja dra igång plötsliga åtgärder, som inte är särskilt genomtänkta, på grund av att något händer akut, säger Peter Eriksson.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: (ARKIV) CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X