Annons
X
Annons
X

Expert ifrågasätter uppgift om 80 000 avvisningar

Förra året sökte 163 000 personer asyl i Sverige – av dem tros bara hälften få uppehållstillstånd. Nu förbereder svenska myndigheter avvisningar av tiotusentals människor, rapporterar Dagens Industri.

– Det finns ingen grund för regeringens prognos, säger människorättsadvokaten Terfa Nisébini till SvD.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
Inrikesminister Anders Ygeman.

Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Långtifrån alla av de asylsökande som förra året tog sig till Sverige kan räkna med att få uppehållstillstånd. Det innebär att Sverige det kommande året kan räkna med rekordmånga avvisningar.

– Jag tror att det vart fall rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Dagens Industri.

Han säger att det ska ordnas bra förutsättningar för att personer frivilligt ska lämna landet, men också för att de ska kunna avvisas med tvång. I nuläget används ofta reguljärflyg med personal från Kriminalvården vid avvisningar.

Annons
X

Om alla förra årets asylansökningar avgörs på ett år kan det innebära 200 avvisningar om dagen. För att klara det vill Anders Ygeman i stället använda sig av chartrade plan.

– Jag tror vi får se mer av chartrade flygplan, framför allt i EU-regi, säger han till Dagens Industri.

Regeringen hoppas kunna samordna turerna med bland annat Tyskland, som tillsammans med Sverige tog emot den största andelen asylsökande per capita i EU förra året.

Terfa Nisébini är advokat specialiserad på migrationsrätt. Hon säger till SvD att regeringen går händelserna i förväg när man redan satt en nivå för antalet avvisade personer.

– Som jag ser det så saknas det en grund för prognosen. Så som det ser ut nu så har man inte kommit igång med asylprövningarna i tillräcklig omfattning än, eftersom väntetiderna är långa. Därför undrar jag hur man redan nu kan göra en diagnos.

Hon säger att det kan bli en rättsosäker hantering.

– Risken är att man avgör asylansökningar utifrån en prognos som regeringen redan bestämt.

Överväger också åtgärder mot svarta jobb

di.se

Migrationsverkets statistik för asylansökningar under 2015

migrationsverket.se
Annons

Inrikesminister Anders Ygeman.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X