Annons
X
Annons
X

3d-skrivare fixar mat, hus – och skjutklara vapen

3d-utskrifter har potentialen att revolutionera hela världen. På gott och ont. SvD Näringsliv listar några av de mest intressanta sakerna som redan går att skriva ut.

Cody Wilson med ett 3d-utskrivet gevär.

Foto: Cody Wilson/Wikimedia Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Vapen – vem som helst kan skriva ut

[object Object]
Cody Wilson med ett 3d-utskrivet gevär. Foto: Cody Wilson/Wikimedia

SVT:s kulturprogram Kobra uppmärksammade 3d-utskrifter för två år sedan. De berörde också ett av de mer kontroversiella användningsområdena för 3d-skrivare: vapen.

Kobra träffade den 25-årige amerikanske juridikstudenten Cody Wilson, som jobbar inom en organisation som vill sprida vapen globalt. Han visade då upp hur 3d-ritningar till vapendelar florerar på nätet, för vem som helst att skriva ut och sätta ihop till fullt fungerande pistoler.

Annons
X
Annons
X
Foto: SENEOPRO Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Mat – äldreboenden testar

Foto: SENEOPRO

Tyska äldreboenden har i samband med ett forskningsprojekt fått pröva 3d-utskriven mat. Fläsk och kikärtor mosas till puré och läggs i en skrivare. Sedan byggs maten upp genom att läggas i tunna lager ovanpå varandra.

Det svåra i det här fallet ligger i att få till en bra konsistens utan att lagren faller isär. Maten sägs smaka och dofta som en vanlig rätt, men smälta ovanligt snabbt i munnen.

Läs den här artikeln för fler exempel på 3d-mat.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Bilar – går i 40 km/h

Det Phoenix-baserade bolaget Local Motors väckte uppmärksamhet på Detroit Auto Show förra året. De släppte nämligen en 3d-utskriven bil under mässan. Förutom motor, däck och fjädring är hela bilen utskriven i koliber.

Bilen tog cirka 44 timmar att skriva ut och den har en toppfart på 40 kilometer i timmen och kostar minst 18 000 dollar, ungefär 144 000 kronor.

Klicka här för att se fler bilder på bilen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Oak Ridge National Laboratory Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Hus – delar med sig av energi

  Foto: Oak Ridge National Laboratory

  Än så länge befinner sig många stora 3d-utskrivna projekt bara i konceptfasen. Huset (med tillhörande bilen) AMIE likaså. Projektet är ett samarbete mellan USA:s energidepartement, Tennessees universitet och en arkitektfirma, skriver Wired.

  Huset har en speciell design, som satts ihop i flera delar. Det är ett av de största kolfiber-konstruktionerna någonsin och har faktiskt en ytterligare funktion. Huset och den 3d-utskrivna bilen kan samla in energi, bland annat genom solpaneler, och dela med sig av den till varandra.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Organ – kopior av hjärtan

  Foto: Bertil Ericson/TT

  3d-utskrivna organ att använda i kroppen är långt ifrån verklighet. Däremot finns det teknik för att tillverka kopior av hjärtan i plast.

  Det är forskare vid MIT och barnsjukhuset i Boston som fått fram en metod för 3d-utskrivna hjärtan. Från magnetröntgen till färdigt hjärta tar det tre timmar. Kirurgerna hoppas att detta ska göra det smidigare och säkrare att planera och genomföra operationer.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Dockor i väntan på tagning.

  Foto: Chris "Toots" Toot/Paramount Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Dockor – tre års jobb med silikondockor

  [object Object]
  Dockor i väntan på tagning. Foto: Chris "Toots" Toot/Paramount

  **Kulturen har haft stor **användning av 3d-skrivare. Dockfilmen "Anomalisa" har kallats årets mänskligast film, trots att den inte har en enda människa i rollistan. Istället är den fylld av 3d-utskrivna silikondockor, utformade efter verkliga personer.

  All annan rekvisita, möbler och bilar till exempel, är också gjort för hand. Det tog tre år att göra filmen.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Astronauten Barry Wilmore, i besättningen på ISS, håller upp det första 3D-objektet som skrivits ut på rymdstationen.

  Foto: NASA/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  I rymden – "Made in space"

  [object Object]
  Astronauten Barry Wilmore, i besättningen på ISS, håller upp det första 3D-objektet som skrivits ut på rymdstationen. Foto: NASA/AP

  **ISS, den internationella rymdstationen, **har inte missat trenden med 3d-skrivare. Hösten 2014 skrev företaget Made In Space ut ett nytt skal till skrivarens skrivarhuvud med sin egen och Nasas logotyp.

  Företagets vd Aaron Kemmer spar inte på krutet när han beskriver utskriftens betydelse.

  – När den första människan skapade ett verktyg från en klippa, så kunde man inte ha tänka sig att vi en dag skulle replikera samma grundtanke i rymden. Vi ser det här som ett omvälvande ögonblick, inte bara för rymdutveckling, men för förmågan för vår art att leva utanför jorden.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Centrala Dubai domineras av skyskrapor.

  Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Kontor – 185 kvadratmeter stort

  [object Object]
  Centrala Dubai domineras av skyskrapor. Foto: Leif R Jansson/TT

  **I ett projekt **mellan Dubai och det kinesiska företaget Winsun kan det snart stå en kontorsbyggnad på 185 kvadratmeter i Förenade Arabemiraten. Det har landets kabinettsminister Mohamed Al Gergawi avslöjat.

  Till skillnad från tidigare byggprojekt planeras även den inre strukturen skrivas ut med 3d-skrivare.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Bild 9 av 9

  Kläder – tillverkade i "mjukt material"

  **Blivit av med väskan **efter flygresan? Inga problem, skriv bara ut nya kläder. Den israeliska kläddesignern Danit Peleg har tagit fram en hel klädkollektion genom en 3d-skrivare. Kläderna är relativt tunna och tillverkade i ett "mjukt material".

  Hon tror också att 3d-utskrivna kläder har en ljus framtid framför sig.

  – Kommer vi snart kunna designa, dela och skriva ut våra kläder hemifrån, undrar hon.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X