Nu finns filmen mot Kubricks vilja

1953 långfilmsdebuterade regissören Stanley Kubrick med Fear and desire, men han blev inte nöjd med resultatet och lyckades stoppa filmen från att visas. Nu har den över 50 år senare till slut dykt upp på dvd. SvD:s Jan Lumholdt berättar hur han fick tag på ett exemplar i Turin.

Under strecket
Publicerad
Stanley Kubrick.

Stanley Kubrick.

Foto: WARNER BROS.
Annons

Få filmskapare har haft sådan genomslagskraft som Stanley Kubrick. Generation efter generation bergtags av hans unika öga, låter sig inspireras, ibland till eget filmskapande. Kubrick i dvd-hyllan är lika självklart som Kafka eller Dostojevskij i bok-ditot. Och folk (ja, just det, inte bara filmvetare) kan sin Kubrick ganska bra –alla de tolv filmer han fick ur sig från 1955 till 1999, då hans plötsliga död satte stopp för vidare mästerverk. Till stor sorg för dem med sug efter mera. För det kommer ju inte mera. Eller…

I december 2008 står jag i en dvd-butik i Turin när plötsligt en osedd Kubrick dyker upp på nyhetsdisken. Inte under den. ”Per la prima volta il film perduto di Stanley Kubrick” (”för första gången, filmen som Stanley Kubrick förbjöd”) står det på omslaget. Kopian ser helt laglig ut och priset är tio euro. Ganska rimligt för en helig gral, som ju Fear and desire har gått och blivit under de senaste dryga femtio åren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons