Annons
X
Annons
X

Nu fimpar Stockholm fimparna

Stockholms stad inleder ett samarbete med tobaksbolagen för att få hjälp med renhållning av stadens gator. Med en specialkonstruerad fimpsug ska miljöhuvudstadens parker och gator göras rena från cigarettfimpar – stadens mesta skräp.

”Stockholm ren och vacker”. Det är anslaget för Stockholms stads program för en renare stad. För detta har cirka 20 miljoner kronor i kommunala medel per år skjutits till de senaste fyra åren. Men staden är inte tillräckligt ren, om man frågar stockholmarna. Sex av tio tycker inte att det städas tillräckligt snabbt, enligt stadens medborgarundersökning.

När SvD har frågar läsarna om deras syn på stockholmsmiljön under miljöhuvudstadsåret tar flera läsare upp fimparna som ett problem. Tomas Ubonér från Bromma är en av dem som störs.

– Det har blivit så skitigt. Ja, Stockholm är vackert, men staden är skitigast i världen. Jag jobbar i resebranschen, men jag skäms faktiskt för att ta hit utländska gäster, säger Tomas Ubonér, som efterlyser en lagstiftning som tvingar näringsidkare att sopa bort fimpar framför egen dörr.

Annons
X

Där vi träffas på Klarabergsviadukten utanför centralen ligger mängder av skräp och fimpar på trottoaren och runt uteserveringarna.

– Titta här! Det är inte trevligt. Och hit kommer både tyska och franska turister.

Fimparna må vara små, men de är många. Stockholms stads första skräpmätning, som gjordes förra året tillsammans med Håll Sverige rent och Statistiska centralbyrån SCB, identifierade cigarettfimparna som det största nedskräpningsproblemet i Stockholm. 65 procent av skräpet på gatorna utgörs av fimpar. Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret, tror att fimparna i gatumiljön blivit flera samtidigt som rökförbud infördes på krogen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag är helt övertygad om det. De flesta restauranger är duktiga och har askkoppar utanför, men väldigt många fimpar hamnar också utanför askkoppen, säger Claes Thunblad, som samtidigt tillägger att staden inte kan svära sig fri från ansvar.

  – Ansvaret ligger på den som slänger fimpen, men vi har hand om gatan måste ta hand om problemet.

  Och under miljöhuvudstadsåret och inför förestående prinsessbröllop tar staden till nya grepp i kampen mot fimparna. Ett samarbete har inletts med de största tobaksbolagen för medfinansiering av renhållningen.

  – Det är ju ett faktum att cigaretter leder till nedskräpning, och under miljöhuvudstadsåret vill vi vara med och bidra till renhållningen i den mån vi kan, säger Ulrika Dennerborg, informationschef för Philip Morris i Sverige.

  Fimppatruller ska patrullera stadens gator, och fickaskkoppar delas ut. En särskilt framtagen fimpsug ska befria gator och torg från fimpar.

  Att det är både svårt och tidsödande att städa bort fimpar kan stadens 400 så kallade stockholmsvärdar vittna om. När Rolf Pettersson och Emanuel Tziggay rensar Regeringsgatan från fimpar går de för det mesta att fånga upp med gripklo, men i metallgallren som omger träden sitter fimparna fast. Slarv är huvudorsaken till att fimpar hamnar på marken, tror Emanuel Tziggay, själv rökare.

  – Förut slängde jag också fimpar på marken, men jag har slutat nu när jag jobbar med städning. Man lär sig, säger Emanuel Tziggay.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X