Annons
X
Annons
X

Nu får Tolgfors något att bita i

– Det är bara ett spel för gallerierna, sade försvarsminister Sten Tolgfors vid en pressträff vid vilken hans förhoppning får antas ha varit att kunna vända debatten om FRA-lagen. Det spel han talade om gällde socialdemokraterna och det faktum att de under de senaste månaderna varit emot en lag som faktiskt ser bättre ut än den som de själva producerade.

Vid pressträffen gav Tolgfors inte mycket för idén om att söka en bred uppgörelse med socialdemokraterna.

– Hur kan man förhandla med ett parti som inte vet vad de vill, undrade han och trodde väl att den undringen skulle förbli retorisk.

Annons
X

Några timmar senare får vi veta vad de vill. Mona Sahlin och socialdemokraterna har kommit överens med miljöpartiet och skriver i ett gemensamt uttalande med Maria Wetterstrand att FRA-lagen ska rivas upp om väljarna röstar fram en ny majoritet i riksdagen i 2010 års val.

Därefter ska en parlamentarisk utredning tillsättas – en utredning som ska arbeta med hänsyn till de ledord som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg lyft: integritet, effektivitet och proportionalitet.

Bollen kom raskt i retur till Tolgfors med andra ord. Att det är en omvändning under galgen som s nyss genomfört är en underdrift. Under presskonferensen gav Mona Sahlin en ganska roande beskrivning av den första vändan av FRA- förloppet, som i stora drag gick ut på att den förra s-regeringen lät bli att lägga fram det gamla lagförslaget för att de själva tyckte att det var så ”dåligt och anmärkningsvärt”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åhå. Kvarstår alltså frågan om varför de skrev det så dåligt?

  Men för all del, vi ska inte snåla – s och mp är överens och har ett besked, som än så länge är villkorat och knutet till en valseger för ”en ny majoritet” i riksdagen. Hur vänsterpartiet ska passa in i denna majoritet (Lars Ohly som försvarsminister?) är som vanligt oklart. Det lämnar hur som helst Alliansen med två val.

  Det ena är att lita till att frågan om FRA dör ut, vilket inte förefaller troligt med tanke på att frågan kommer upp för kompletteringar igen i höst. Man kan inte heller påstå att regeringens kommunikation och agerande hittills har bidragit till att debatten skulle somna in.

  Det andra är att förekomma vänsterblocket och själv tillsätta en parlamentarisk utredning.

  Surt, men alternativet är surare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X