Annons
X
Annons
X

Nu får SD mer danskt stöd

Påtryckningarna från svenskt håll har gett resultat: Sverigedemokraterna och förebilden Dansk folkeparti fördjupar nu relationen. Partierna har inlett ett samarbete i Nordiska rådet och är redo att ta samordnade initiativ i respektive parlament.

(uppdaterad)
SD:s turer till Köpenhamn har varit många. På väggen i Björn Söders arbetsrum i riksdagen hänger ett foto på honom och Dansk folkepartiets ledare Pia Kjærsgaard.
SD:s turer till Köpenhamn har varit många. På väggen i Björn Söders arbetsrum i riksdagen hänger ett foto på honom och Dansk folkepartiets ledare Pia Kjærsgaard. Foto: VERONICA KINDBLAD

Länge möttes Sverigedemokraternas inviter om ett tätare samarbete med Dansk folkeparti (DF) med kalla handen.

– De har varit rädda för det här med guilt by association, att behöva stå till svars för vad vi eventuellt gör i Sverige, säger partisekreteraren och gruppledaren i riksdagen Björn Söder.

Men nu har attityden förändrats. Björn Söder är belåten.

Annons
X

”Återigen visar Danmark vägen...” twittrar han. Den danska regeringen har tillsammans med DF just enats om en ny utlänningslag med skärpta regler för familjeåterförening.

Björn Söder liknar Sverige vid en gammal öststat, där skåningarna längtansfullt blickar ut över Öresund, så som invånarna i DDR förr tittade ut över Berlinmuren.

– Danmark är ett härligt land. Där är den invandringspolitik vi förespråkar, och blir utskällda för här i Sverige, regeringspolitik.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dansk folkeparti är – till skillnad från Sverigedemokraterna – inte bara rumsrent, utan också en tung maktfaktor. Dessutom är DF sedan 2001 stödparti till de borgerliga regeringspartierna Venstre och Konservative.

  En framgångssaga som har gett SD råg i ryggen. Budskapen på affischerna inför årets val om ”Ditt land, ditt val” och ”Ge oss Sverige tillbaka” var kopior av Dansk folkepartis. Pia Kjærsgaard och hennes utbrytarparti är också förebilden när det gäller politiken – och den toppstyrda organisationen.

  – Ny demokrati föll ihop som ett korthus, för att man fick in allehanda rättshaverister och politiska stollar. I ett nytt parti måste det finnas en viss styrning och kontroll för att det ska fungera, och vi har lärt oss en hel del av Dansk folkeparti, säger Björn Söder, som själv har informella kontakter med en rad politiker från DF.

  Riksdagsledamoten Erik Almqvist är SD:s representant i Nordiska rådet. I början av november var han på sin första session, i Reykjavík, där han omgående tog kontakt med Henrik Brodersen, som sitter i folketinget för Dansk folkeparti.

  – Vi pratade ihop oss i vissa ärenden och hur vi skulle agera, berättar Erik Almqvist.

  Partiernas ungdomsförbund har nyligen tagit steget fullt ut och inlett ett officiellt samarbete. I ett gemensamt politiskt manifest vill de ”motverka islamiseringen av Norden” och se ett ”stärkande av nordisk kultur”.

  William Petzäll, vice ordförande i SDU, är mycket nöjd:

  – Vi delar i princip samma ideologiska grundsyn, när det kommer till välfärd och invandring. Men de har velat lära känna oss och se vilka vi är. Nu har de märkt att vi inte är några tokiga extremister.

  Björn Söder ser fram emot ett fördjupat förhållande även mellan moderpartierna.

  – Jag hoppas att vi kan formalisera vårt samarbete, och hjälpa och stötta varandra. Vi har snarlika problem att brottas med, och i många frågor kan vi ha nytta av att agera tillsammans.

  I dagsläget blickar SD, enligt Björn Söder, bara mot Danmark, och vill inte ha något närmare samröre med andra högerpopulistiska partier, inte heller Fremskrittspartiet i Norge

  – De står väldigt långt från oss, jag ser det som ett ultraliberalistiskt parti.

  På sikt kan Björn Söder dock tänka sig att knyta kontakt med Sannfinländarna i Finland, som ökat i opinionsmätningarna.

  – Det är ett intressant parti att titta närmare på.

  Den danska vändningen kom i valrörelsens slutspurt. Pia Kjærsgaard gjorde ett sällsynt framträdande på utländsk mark, och besökte SD:s valmöte i Höganäs. Partiets valvaka gästades av Søren Espersen, en av Dansk folkepartis nyckelpersoner, som också höll tal inför jublande sverigedemokrater.

  – Det var en ära. Och det ger oss en viss legitimitet att man officiellt skickar en representant, säger Björn Söder.

  Det var första gången hittills som företrädare för DF deltog på en valvaka i utlandet, bekräftar Søren Espersen för SvD. Och för den fortsatta relationen är det ”naturligtvis” en viktig faktor att SD numera sitter i riksdagen.

  – Vi hoppas kunna utforma ett samarbete i Nordiska rådets regi, precis som det kan bli möjligheter till gemensamma initiativ av nordiskt intresse i våra respektive parlament.

  Enligt Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet, har SD ”allt att vinna” på att samarbeta med Dansk folkeparti.

  – De kan tillföra erfarenhet. Tidigare hade det eventuellt också varit en legitimitetsvinst, men inte längre, för SD är redan representerade i riksdagen.

  Dansk folkeparti, däremot, tar en risk om de lierar sig med SD.

  – De är ett ganska oprövat kort, från en extremhögermiljö. Vi vet inte än vart de kommer att ta vägen, säger Jens Rydgren.

  Annons
  Annons
  X

  SD:s turer till Köpenhamn har varit många. På väggen i Björn Söders arbetsrum i riksdagen hänger ett foto på honom och Dansk folkepartiets ledare Pia Kjærsgaard.

  Foto: VERONICA KINDBLAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X