Nu får lärarna pris – av eleverna

Beata Kull vill höja lärarnas status genom att dela ut ett pris till "Årets lärare".
Beata Kull vill höja lärarnas status genom att dela ut ett pris till "Årets lärare". Foto: Erika Falk

Lärare förtjänar respekt och högre status. Det anser den nyblivna gymnasiestudenten Beata Kull som instiftat ett nytt pris som delas ut till lärare från elever. Nu har den första vinnaren korats – Lotta Jankell från Stockholm kan titulera sig "Årets lärare".

Under strecket
Publicerad

Lotta Jankell har utsetts till "Årets lärare" och tilldelas 85 000 kronor i prispengar.

Foto: Mats WingqvistBild 1 av 1

Det var under ett utbytesår i Louisiana, USA dit Stockholmseleven Beata Kull, 20 reste för att spela tennis, som hon lade märke till hur hög status lärarna hade. De hade en "cool image" och folk såg upp till dem. Hon tänkte på sina lärare vid Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm och insåg att hon såg upp till dem också – men att ingen pratade om lärarna på ett positivt sätt.

– Uppfattningen i USA är att "kunskap är makt" och det ville jag överföra till Sverige. Lärare i Sverige har respekt också, och de gör ett bra jobb, men man visar inte det, säger Beata Kull.

Kunskapens väg

Idén till ett lärarpris föddes. Med inspiration från ett känt modemärke som sålde trendiga t-shirts för att bidra till forskning om cancer bestämde sig Beata Kull för att göra något liknande: sälja mobilskal med konstnärliga motiv av två lärare, en kvinnlig och en manlig, för att samla in pengar till lärarpriset.

– Jag gillar idén om att använda entreprenörskap för att förbättra olika saker i samhället, säger Beata.

Tack vare inkomsten från försäljningen och sponsring från företag har Beata Kull kunnat starta "Kunskapens väg", ett årligt lärarpris som delas ut av gymnasieelever till en lärare som utmärkt sig extra mycket. Första mottagaren av priset blev Lotta Jankell som arbetar som Naturkunskapslärare på Globala gymnasiet i Stockholm. Hon mottog priset i TV4 och fick 85 000 kronor i prispengar. En summa som kan växa om fler får upp ögonen för priset, menar Beata Kull.

Lotta Jankell har utsetts till "Årets lärare" och tilldelas 85 000 kronor i prispengar.

Foto: Mats WingqvistBild 1 av 1

– Målet är att starta en gala, ungefär som Fotbollsgalan eller Guldbaggegalan. Tanken är att man som lärare har chansen att växa och att skapa förebilder. Jag tror att man måste visa upp det positiva i yrket för att yrket ska kännas roligare.

Stöttas av författare och sportstjärnor

Med titeln "Kunskapens väg" vill Beata Kull förstärka och påminna om varifrån kunskapen i samhället kommer.

– Lärare lägger grunden för all kunskap i världen, inom forskning, vården, skolan, företag, och jag ville förstärka ordet kunskap som ju ofta kopplas till lärare.

Med sig på tåget har Beata Kull fått en rad kända profiler: författaren Denise Rudberg, friidrottaren Carolina Klüft, artisten Dogge Doggelito, programledaren Ebba K von Sydow och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström med flera. De har ställt upp och berättat vad de tycker definierar en bra lärare på hemsidan för "Kunskapens väg".

"Inte lärarnas fel"

Mobilskalen kommer hon inte att fortsätta att producera, de finns bara för iPhone4-modellen, utan hon vill snarare fördjupa ämnet, kanske starta en podcast där lärare intervjuas. Exakt vad det blir får framtiden visa. Beata Kull har gått ut gymnasiet och börjat jobba. Den förödande Pisa-rapporten till trots tycker hon inte att det saknas kunskap om läsning och skrivande där hon gick i gymnasiet, men hon vill inte spekulera för mycket i vad orsaken till de dåliga resultaten är.

– Inget som jag har läst pekar på att lärarna gör fel i alla fall, säger Beata Kull.

Lotta Jankell har utsetts till "Årets lärare" och tilldelas 85 000 kronor i prispengar.
Lotta Jankell har utsetts till "Årets lärare" och tilldelas 85 000 kronor i prispengar. Foto: Mats Wingqvist
Annons
Annons
Annons
Annons