Annons

Nu faller domen i Södertälje

Mycket står på spel när de 20 åtalade i Södertäljenätverket i dag får sina domar. Oron för hämndaktioner är stor och polisens beredskap hög. Samtidigt har rättsprocessen varit bränsle till att runt 20 andra, tungt kriminella i Södertälje, lämnat brottsbanan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

David Johansson och Linnea Liljeskiöld patrullerar i Ronna en torsdagseftermiddag.

Foto: THERESE JAHNSON

Ronna Centrum, Södertälje, där två män dödades utanför en spelhall som nu är Ronna Vårdcentral.

Foto: THERESE JAHNSON

”Hot mot tjänstemän och politiker inom kommunen har förekommit”, säger Boel Godner, S, ordförande för kommunstyrelsen i Södertälje. Men nu gäller nolltolerans inför att ge efter för påtryckningar.

Foto: THERESE JAHNSON

Den är här på allvar nu, rädslan. För följderna när männen som står åtalade i en av Sveriges största brottsutredningar i dag får sina domar. De som hade Rolexklockor och guldlänkar, bilar som för de flesta bara finns i blanka bilmagasin. Som enligt åklagarna under år styrt delar av en stad med hot, utpressning och våld.

Det är två år sedan dubbelmordet på spelklubben Oasen skakade Södertäljestadsdelen Ronna, händelsen som låg bakom polisens superkartläggning av Södertäljenätverket och åtalet mot de 20 männen som inkluderar mord, utpressning och människorov. Ändå vill ingen i Ronna prata med medier. En man berättar om lugnet, hur fridfullt allt blev när de misstänkta låstes in. Men han tystas av sin kollega med några mumlande ord. Ingen vågar tro att lugnet ska vara.

Annons
Annons
Annons