X
Annons
X
Emmanuel Macrons popularitetssiffror går lite upp och ner, den senaste uppmätta siffran var 52 procent – så stor andel av fransmännen tyckte att presidenten gjorde ett bra jobb.
Emmanuel Macrons popularitetssiffror går lite upp och ner, den senaste uppmätta siffran var 52 procent – så stor andel av fransmännen tyckte att presidenten gjorde ett bra jobb. Foto: Malin Hoelstad

Nu eller aldrig för den franska presidenten

Långläsning

Protester och en omfattande tågstrejk plågar Frankrike ett år efter Macrons valseger. Samtidigt inser många att mycket i landet måste förändras. Den närmsta tiden avgörs Emmanuel Macrons stora reformprojekt.

Strejk en del av franskheten

PARIS Maëlle Ricoul är 22 år och inte säker på var hon ska sova i natt. Hon har precis avslutat en säsongsanställning på Club Meds anläggning i kurorten Vittel i östra Frankrike, och har trots tågstrejken lyckats ta sig till stationen Gare Saint Lazare i Paris. Men hur hon ska ta sig hem till Normandie en dag när två av tre tåg står stilla vet hon inte.

Emmanuel Macrons popularitetssiffror går lite upp och ner, den senaste uppmätta siffran var 52 procent – så stor andel av fransmännen tyckte att presidenten gjorde ett bra jobb.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 14

Tågstrejken är en ödesfråga för president Macron. 10-årige Lucas Zedenia, vill mest komma hem tillsammans med mamma, pappa och syskonen.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 14

Ett tåg har kommit fram till Paris och hundratals människor skyndar sig ut i vimlet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 14

Tågen på Gare Saint Lazare är överfyllda när de väl går.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 14

Ekonomen och advokaten Nicolas Baverez är en flitigt förekommande expert i såväl franska som internationella medier.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 14

Förstasidan på den amerikanska tidningen Bloomberg Businessweek listar vad de anser är Macrons mål: 1. Bli vald, 2. Imponera på Merkel, 3. Hantera Trump, 4. Fixa Frankrike, 5. Rädda Europa

Foto: Malin Hoelstad Bild 6 av 14

Emmanuel Macron är inte den enda presidenten som besökt Station F. Hans föregångare, François Hollande syns i lokalerna nästan varje vecka eftersom han är engagerad i ett välgörenhetsföretag som har sin arbetsplats där.

Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 14

Fyra hoppfulla entreprenörer. Från vänster Invitlys Alexander Bregman, Lina Rödin och Karim Benaissa. Pierre Slamich har bland annat startat bolaget Job Mind.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 14

Station F är en inkubator för start up-företag i Paris. Den gamla stationshallen är full med samtida konst. Här en robot av den japanska konstnären Takashi Murakami.

Foto: Malin Hoelstad Bild 9 av 14

På Station F är konsten en del av inredningen. Konstverket Sur écoute av Charles Leval ”Levalet” klättrar upp för några möteslokaler.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 14

På Station F hålls regelbundet event. I de stora före detta stationshallarna kan man göra allt från att se på film till att delta i yogaklasser på de allmänna ytorna.

Foto: Malin Hoelstad Bild 11 av 14

Karim Benaïssa har som så många andra fransmän laddat ner en kalender på telefonen som visar vilka dagar tågstrejken är.

Foto: Malin Hoelstad Bild 12 av 14

Frankrike har under många år uppvisat en betydligt sämre tillväxt och produktivitet än grannlandet Tyskland. Statsskulden ligger på hela 96,5 procent av BNP.

Foto: Malin Hoelstad Bild 13 av 14

Fotograf Malin Hoelstad och reporter Therese Larsson Hultin

Bild 14 av 14