Nu börjar vi återfå tron på livbolagen

En strimma av ljus i Skandiamörkret: Kunderna har blivit mindre missnöjda det senaste året. Men än har bolaget långt kvar innan det kommer ikapp konkurrenterna. Skandiaspararna ger fortfarande företaget underkänt. Det visar årets stora granskning av försäkringsbolagen som gjorts av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) där Länsförsäkringar nu är klar branschetta på både liv- och saksidan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenska folket verkar åtminstone ha börjat återfå förtroendet för livbolagen, enligt rapporten. Samtliga företag noterar plussiffror. Men det är från en mycket låg nivå. Och branschgenomsnittet – 59,0 – ligger fortfarande långt under de flesta andra sektorer som SKI granskar.

Snittet för hela den svenska ekonomin väntas landa på nivån 66–67. Det är ett rejält gap därifrån till livbolagen med tanke på att en marginal/förändring på två enheter betraktas som statistiskt säker.
Livbolagens kundbetyg har åkt rena berg- och dalbanan de senaste åren. Svängningarna är betydligt större än i andra branscher och de följer i stor utsträckning utvecklingen på börsen. Raset för branschen var till och med större efter den spruckna bubblan på aktiemarknaden i början av 2000-talet än det som drabbade bankerna efter 1990-talets bank- och finanskris.

Annons
Annons
Annons