Annons

Nu blir vi 7 miljarder

På tolv år har världens befolkning ökat med en miljard människor. Men det är bara i Asien och Afrika som befolkningen växer.

Under strecket
Publicerad

Måndagen den 31 oktober blir vi sju miljarder människor på jorden. Den nyfödda bebisen i Tegucigalpa, Honduras är en av de sista som är födda på andra sidan 7 miljarderssträcket, men han pekar ut vägen för de kommande.

Foto: V/REUTERSBild 1 av 9

Trångt på marknaden i New Dehli. Indien kommer om tio år gå om Kina och bli världens folkrikaste land med 1,4 miljarder invånare.

Foto: MANISH SWARUP/APBild 2 av 9

Afghanska flyktingpojkar i Pakistan samlas runt en försäljare av majs. Jordens resurser är redan kraftigt överutnyttjade och möjligheten för fattiga att få det bättre är begränsad. Nya sätt att använda jordens resurser behövs.

Foto: MUHAMMED MUHEISEN/APBild 3 av 9

Tvåårige Jugderdem i Shivert, Mongoliet, bor i världens minst tättbefolkade land. Här har varje person en halv kvadratkilometer till sitt förfogande.

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERSBild 4 av 9

Familjen Ziona i Indien är världens största familj bestående av en man, 39 fruar, 94 barn och 33 barnbarn. Dock har utveckningen gått åt andra hållet- 1950 fick varje kvinna på jorden i genomsnitt fem barn. Idag är det 2,5. Detta kommer leda till att befolkningsökningen så småningom stagnerar.

Foto: ADNAN ABIDI/REUTERSBild 5 av 9

En ensam man fiskar på stranden i Cadiz, Spanien. Vi i Västeuropa och Nordamerika utgör numera endast en niondel av jordens befolkning.

Foto: EMILIO MORENATTI/APBild 6 av 9

Många greker vill nu bli lantbrukare.

Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERSBild 7 av 9

I Asien bor 60 procent av världens befolkning. Här finns också en av världens största städer Manila. En av utmaningarna är att motverka att slumområden som det här under en bro växer fram.

Foto: JOHN JAVELLANA/REUTERSBild 8 av 9

Blivande mödrar sitter på rad i väntan på att få en säng och föda i Tegucigalpa, Honduras. Med mindre fattigdom och bättre förhållanden minskar barnadödligheten vilket leder till att männsikor skaffar färre barn.

Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERSBild 9 av 9

GENÈVE/FRYSHUSET
– Man ska inte glömma att stora framgångar har gjorts. Världen står inte längre inför en befolkningsexplosion. Befolkningstillväxten har tyglats enormt jämfört med det stora barnafödandet på 1960- och 70-talen, säger demografen Ralph Hakkert vid FN:s befolkningsorgan UNFPA i New York.

Hakkert är en av författarna till FN:s befolkningsrapport ”Människor och möjligheter i en värld med sju miljarder” som publicerades i onsdags. En rapport som tar avstamp i det faktum att jordens befolkning under de senaste tolv åren har ökat med en miljard, från sex till sju miljarder människor.

Annons
Annons
Annons