Annons

Nu blir riktningen för C mindre tydlig

Partiledaren Annie Lööf har nu dämpat spänningarna som det första förslaget till nytt idéprogram skapade. Men frågan är nu om partiet alls kan sätta någon särprägel, skriver statsvetarna Malena Rosén Sundström och Mikael Sundström som har forskat om Centerpartiet.

Under strecket
Publicerad

Så har Annie Lööf presenterat en reviderad upplaga av det idéprogram som skapat ”intressanta idémöten runt om i Sverige”, som hon försiktigt uttryckte saken under måndagens presskonferens. Idéprogramgruppen som skrev den första versionen hade på flera ställen valt att konkretisera och exemplifiera de grundläggande idéer förslaget tog upp – och det var i hög grad dessa exempel som fick både centerpartister och andra att sätta kaffet i vrångstrupen. I den nya upplagan har sådan utmanande konkretion i stor utsträckning rensats bort. Avsnittet om integritet är belysande. Utan idéprogramgruppens avslutande meningar som beskrev några utfall av den presenterade integritetstanken (arv, äktenskap etc.) blir det kvar en text som faktiskt inte säger särskilt mycket, och där det är svårt att hitta ett centerpartistiskt särdrag.

Omstöpningen desarmerar säkert mottagandet en hel del, och givet hur det första förslaget togs emot måste detta ha varit en prioritering. Där förslagen lakats ur kan texterna nu tolkas positivt av olika politiska falanger. Integritetsavsnittet kan av en viss sorts läsare fortsatt förstås som att det stödjer tanken på att äktenskap – av olika slag – skall vara en helt privat sak utanför statens intressehägn. Den försiktigare läsaren slipper samtidigt att dra argumentet till en sådan spets. Tolkningsfriheten ökar, men riktningen blir otydligare.

Annons
Annons
Annons