Annons
X
Annons
X

Nu blir Ipred verklighet

Den ena sidan samlar författare som Åsa Larsson och Ernst Brunner för att visa sitt stöd. Den andra sidan ska dela ut flygblad utanför riksdagshuset. I dag är det dags för riksdagen att fatta beslut om Ipred-lagen. Men redan på förhand står det klart att lagen blir verklighet.

Horace Engdahl, Åsa Larsson, Ernst Brunner och Stig Larsson – det är några av de författare som Svenska förläggareföreningen samlat för visa sitt stöd för den så kallade Ipred-lagen, som riksdagen ska rösta om idag.

Lagen ska göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att få ut uppgifter från internetoperatörer om vem som står bakom en ip-adress som man misstänker har fildelat upphovsrättsskyddat material.

Efter ett frukostmöte tillsammans med riksdagsledamöter kommer författarna att promenera till riksdagshuset för att närvara under dagens debatt om lagförslaget.

Annons
X

– Ipred-lagen är jätteviktig. Det gör det möjligt för kreatörer att gå vidare när det förekommer flagranta upphovsrättsintrång. Det som händer nu är att Sverige får liknande lagstiftning som andra länder haft i flera års tid, säger Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggareföreningen, till SvD.se.

Enligt förläggareföreningen har debatten blivit snedvriden. De som är för fildelning har fått dominera och fokus har riktats mot amerikanska multinationella skiv- och filmbolag.

För Ahlinder är det dock ingen tvekan om att den olagliga fildelningen även påverkar svenska författare. E-böcker och ljudböcker sprids via stora fildelningsajter och kurslitteratur går enkelt att ladda ner från internet – utan att författarna eller förlagen får någon ersättning.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man stjäl saker och öser ut det gratis, säger Kristina Ahlinder och fortsätter:

  – För oss är den viktigaste frågan att upphovsmannen själv ska få bestämma över sitt eget verk, att det finns en ensamrätt. Det ska inte vara ok att bara köra över författare och deras intressen, det är häpnadsväckande att det kan vara så.

  Argumentet att nöjes- och kulturindustrin inte hängt med i utvecklingen avfärdar hon helt med ordet ”skitsnack”.

  – Det finns säkert 30 legala sajter på boksidan. Men så fort något blir digitalt läggs det direkt ut på fildelningssajter, och då försvinner ju incitamenten att göra stora ekonomiska investeringar att få lagliga alternativ att fungera, säger Kristina Ahlinder.

  Men lika säker som Kristina Ahlinder är på sin sak, lika säker är motståndarsidan på att Ipred är en lag som borde kastas i papperskorgen. Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, säger att det stora problemet är att polisiära uppgifter läggs ut på privata företag.

  För honom handlar Ipred om demokrati.

  – När något är publicerat går det inte att stoppa spridningen, oavsett vad någon vill. Enda sättet är att hindra människor från att kommunicera med varandra, alltså avskaffa brevhemligheten och kolla allt som folk skickar till varandra, säger Christian Engström och fortsätter:

  – Men så mycket är deras böcker inte värda. Det är en så otroligt självupptagenhet från de här författarna att man blir mörkrädd. Man är beredd att avskaffa demokratin för att de ska få några kronor i royalties. Det är egoism i renaste och mest motbjudande form.

  Något gehör får dock inte Piratpartiet för sina åsikter – trots utdelning av flygblad utanför riksdagen idag. Riksdagspartierna har redan bestämt sig och när näringsutskottet röstade om Ipred för två veckor sedan var det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som röstade emot.

  Med Socialdemokraternas stöd finns en stor majoritet för regeringens förslag. SvD.se följer debatten och omröstningen i dag.

  Ipred-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X