Annons

”Nu blev Belarus en diktatur på riktigt”

Michael Sender.
Michael Sender. Foto: Gregory Stupnitsky

Lukasjenko har alltid fuskat till sig höga valresultat, men han har varit folkvald och folkkär. Men i år har dock valfusket blivit ett verktyg för ett rättsvidrigt maktövertagande, skriver Michael Sender, belarusisk bloggare.

Under strecket
Publicerad

Demonstranter och polis under de våldsamma protesterna i Minsk under tisdagen.

Foto: AP

Flera dagar i rad skakas nu det östeuropeiska landet Belarus av våldsamma protestaktioner. Belarus har sett protestaktioner av varierande storlek efter varje presidentval, men dessa känns annorlunda. Vanligtvis brukar den demokratiska oppositionen mobilisera sina anhängare i huvudstaden, för att sedan tåga mot regeringsbyggnaden i en organiserad kolonn som sedan blir brutalt nedslagen och upplöst någon kilometer före ankomst.

Denna gång var det ingen oppositionsledare som kallade till några demonstrationer. Istället går folk ut på gatorna över hela landet. Protesterna är utspridda och mobila. De koordineras genom sociala medier och meddelandetjänster. På bara ett dygn har den populäraste belarusiska sociala kanalen Nexta, där information om samlingsplatser och kravallpolisens koordinater publiceras minutvis, växt från cirka 400 000 till över en miljon följare. För ett land med knappt tio miljoner invånare är detta en fenomenal mobilisering. Alla är inte ute på gatorna, men många ställer upp dörrar till sina trapphus, där de ställer fram vattenflaskor och bandage till demonstranterna. På flera statliga fabriker har arbetarna gått ut i strejk.

Annons
Annons
Annons