Nu behöver vi nya svordomar

KÖNSORD. Det går trender i allt – även svordomar. Forskaren Ulla Stroh-Wallin har sett hur uttryck har förändrats, brett ut sig och försvunnit genom århundradena. Men om det hittills mest varit Gud och djävulen som gällt, så är de inte längre tillräckligt tabubelagda för att fungera som svordomar. Därför kommer könsorden på bred front.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Brukar du svära? frågade Idagsidan. Så här svarade folk i Stockholm: Ernie Arvidsson, 18, Mönsterås:
– Så in i helvete! Det har jag gjort så länge jag kan minnas, förmodligen tack vare mina bröder och mitt umgänge.

Maria Sandell, 17, Stockholm:
– Ja, jag svär typ när något går dåligt, jag är trött eller i skolan när vi får en jobbig uppgift. Då säger jag perkele eller något sådant.

Benjamin Fjellström, 22, Stockholm:
– Ja, i jobbiga situationer, när något går fel eller jag är irriterad och trött. I kompisumgänge svär jag mest hela tiden. Svordomar behöver inte betyda något. Allt handlar om tonfall och hur det sägs. Många uttryck kommer från tv-serier och filmer.

Brukar du svära? frågade Idagsidan. Så här svarade folk i Stockholm: Ernie Arvidsson, 18, Mönsterås: – Så in i helvete! Det har jag gjort så länge jag kan minnas, förmodligen tack vare mina bröder och mitt umgänge. Maria Sandell, 17, Stockholm: – Ja, jag svär typ när något går dåligt, jag är trött eller i skolan när vi får en jobbig uppgift. Då säger jag perkele eller något sådant. Benjamin Fjellström, 22, Stockholm: – Ja, i jobbiga situationer, när något går fel eller jag är irriterad och trött. I kompisumgänge svär jag mest hela tiden. Svordomar behöver inte betyda något. Allt handlar om tonfall och hur det sägs. Många uttryck kommer från tv-serier och filmer.

Foto: TOMAS ONEBORG
Stig Hultén, 70, Göteborg:
– Jag kan säga jävlar för mig själv om jag gör illa mig, men inte så någon annan hör. Egentligen tycker jag inte att man ska svära alls - så är jag uppfostrad. Svordomar är helt onödiga.

Lena Hultén, 63, Göteborg:
– Nej, jag brukar inte svära.  Jäklar kan jag säga, det låter lite mildare, men inget annat. Det händer om jag klämmer fingret eller missar bussen. Då känns det lite lättare. Man ska försöka undvika svordomar om man kan. Att svära i alla lägen är ett fattigdomsbevis.

Stig Hultén, 70, Göteborg: – Jag kan säga jävlar för mig själv om jag gör illa mig, men inte så någon annan hör. Egentligen tycker jag inte att man ska svära alls - så är jag uppfostrad. Svordomar är helt onödiga. Lena Hultén, 63, Göteborg: – Nej, jag brukar inte svära. Jäklar kan jag säga, det låter lite mildare, men inget annat. Det händer om jag klämmer fingret eller missar bussen. Då känns det lite lättare. Man ska försöka undvika svordomar om man kan. Att svära i alla lägen är ett fattigdomsbevis.

Foto: TOMAS ONEBORG
Karl Garberg, 20, Stockholm:
– Jag säger fan och jävlar i både bra och dåliga situationer. Men könsord undviker jag, de känns mycket grövre. Jag svär bara tillsammans med vänner, inte till exempel i jobb eller utbildning.

Karl Garberg, 20, Stockholm: – Jag säger fan och jävlar i både bra och dåliga situationer. Men könsord undviker jag, de känns mycket grövre. Jag svär bara tillsammans med vänner, inte till exempel i jobb eller utbildning.

Foto: TOMAS ONEBORG
Fredrik Ihre, 20, Stockholm:
– Ja, absolut! Det bara kommer, även i vardagligt tal. Fan säger jag väldigt ofta. Fast det är ihop med kompisar, jag svär inte i formella sammanhang. Svordomar är en naturlig del av svenska språket, de förstärker det man vill säga. Könsord använder jag aldrig.

Fredrik Ihre, 20, Stockholm: – Ja, absolut! Det bara kommer, även i vardagligt tal. Fan säger jag väldigt ofta. Fast det är ihop med kompisar, jag svär inte i formella sammanhang. Svordomar är en naturlig del av svenska språket, de förstärker det man vill säga. Könsord använder jag aldrig.

Foto: TOMAS ONEBORG
Karin L Russo, 46, Enskede:
– Jag svär när jag blir riktigt arg, men aldrig åt mina barn. De är i tonåren och vi diskuterar ofta språk hemma. Barnen svär inte, det här är verkligen en regel vi präntat in hemma. Språket är en del av din personlighet – det visar vem du är. Därför är det viktigt att inte svära.

Carina Magnenat, 46, Stockholm:
– Aldrig! Jag har barn i skolåldern och föregår med gott exempel. Innan jag fick barn svor jag nog lite grann. Numera säger jag till kompisar med barn att de inte får svära när vi umgås eller reser tillsammans. Om någon annan svär berättar jag för mina barn att den personen har dåligt ordförråd.

Karin L Russo, 46, Enskede: – Jag svär när jag blir riktigt arg, men aldrig åt mina barn. De är i tonåren och vi diskuterar ofta språk hemma. Barnen svär inte, det här är verkligen en regel vi präntat in hemma. Språket är en del av din personlighet – det visar vem du är. Därför är det viktigt att inte svära. Carina Magnenat, 46, Stockholm: – Aldrig! Jag har barn i skolåldern och föregår med gott exempel. Innan jag fick barn svor jag nog lite grann. Numera säger jag till kompisar med barn att de inte får svära när vi umgås eller reser tillsammans. Om någon annan svär berättar jag för mina barn att den personen har dåligt ordförråd.

Foto: TOMAS ONEBORG
Sofia Holmeland, 17, Bromma:
– Ja, ifall jag är upprörd. Jag kan också säga Den där är så jävla snygg. Men jag svär inte om jag är med gamla människor som mormor och morfar. Det förekommer att tjejer kallar varandra för hora, men det är verkligen på skoj och betyder inte alls att vi är ovänner. Om min kompis och jag ska gå iväg på fest kan jag till exempel säga Kom nu, party ho!.

Sofia Holmeland, 17, Bromma: – Ja, ifall jag är upprörd. Jag kan också säga Den där är så jävla snygg. Men jag svär inte om jag är med gamla människor som mormor och morfar. Det förekommer att tjejer kallar varandra för hora, men det är verkligen på skoj och betyder inte alls att vi är ovänner. Om min kompis och jag ska gå iväg på fest kan jag till exempel säga Kom nu, party ho!.

Foto: TOMAS ONEBORG
Ylva Sjödin Enmark, 49, Stockholm:
– Ja, det brukar jag men jag skäms för det. Jag svär när jag blir arg, mest säger jag nog fan. Könsord är ännu värre än fan och jävlar. När jag hör andra svära tycker jag det låter gräsligt, okultiverat, ouppfostrat, förfärligt! De verkar inte bry sig om att vårda sitt språk eller också saknar de andra ord. På tv kan svordomar vara ok i filmer men inte i debatter.

Ylva Sjödin Enmark, 49, Stockholm: – Ja, det brukar jag men jag skäms för det. Jag svär när jag blir arg, mest säger jag nog fan. Könsord är ännu värre än fan och jävlar. När jag hör andra svära tycker jag det låter gräsligt, okultiverat, ouppfostrat, förfärligt! De verkar inte bry sig om att vårda sitt språk eller också saknar de andra ord. På tv kan svordomar vara ok i filmer men inte i debatter.

Foto: TOMAS ONEBORG
Elsie Carlson, 71, Stockholm: –Nej, jag svär aldrig och känner aldrig behov av det. Möjligen kan jag någon enstaka gång säga skit om något går snett och inte blir som jag vill. Fast jag dömer inte andra som svär, det är upp till dem.

Elsie Carlson, 71, Stockholm: –Nej, jag svär aldrig och känner aldrig behov av det. Möjligen kan jag någon enstaka gång säga skit om något går snett och inte blir som jag vill. Fast jag dömer inte andra som svär, det är upp till dem.

Foto: TOMAS ONEBORG
Lovisa Martin Marais, 27, Vällingby:
– Jag svär ibland fast jag inte vill. Det låter väldigt fult och händer när jag är trött och därför har dåligt ordförråd. Då kan jag säga fan eller jävla. Det är hemskt när någon svär högt i tunnelbanan. Det sprider negativ energi och förstör för alla i närheten.

Lovisa Martin Marais, 27, Vällingby: – Jag svär ibland fast jag inte vill. Det låter väldigt fult och händer när jag är trött och därför har dåligt ordförråd. Då kan jag säga fan eller jävla. Det är hemskt när någon svär högt i tunnelbanan. Det sprider negativ energi och förstör för alla i närheten.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Ord för sexualitet och könsorgan har hittills visserligen betraktas som tabubelagda och kanske rentav lite fula. Men nu används de så kallade runda orden allt oftare också som svordomar. Därmed får de fungera som bland annat skällsord och för att uttrycka frustration.

– Gamla hederliga svordomar har tappat i kraft. Vi vill ha något som är mera laddat, förklarar forskaren och docenten Ulla Stroh-Wollin vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons