Annons

Jan Kjærstad:Nu behöver vi kämpa – som doktorn i Camus ”Pesten”

Albert Camus (1913–1960) skrev romanen ”Pesten” som har fått en skrämmande aktualitet idag.
Albert Camus (1913–1960) skrev romanen ”Pesten” som har fått en skrämmande aktualitet idag. Foto: TT

I människorna finns det mer att beundra än att förakta, säger doktor Rieux i Albert Camus roman från 1947. ”Det är ord att ta med sig i tider som denna”, skriver den norske författaren Jan Kjærstad, som slås av hur skrämmande aktuell ”Pesten” är.

Under strecket
Publicerad

Som många andra dessa dagar har jag tagit ner Albert Camus ”Pesten” från bokhyllan. Det är längesen jag läste den, och jag minns den som litet för tydlig, litet för enkel; jag tänker att det måste vara en hype att folk pratar om den, att det bara beror på titeln. Men när jag öppnar romanen blir jag överraskad. Böcker har sin tid, och om någon bok har sin tid nu är det ”Pesten”.

När vi upplever komplexa fenomen – som individer eller som kollektiv – vill vi förr eller senare försöka forma det som en berättelse. Det har vi i oss. Helt säkert kommer det att berättas många historier efter coronavirusets härjningar. Vad det lider kommer vi att försöka samla dessa kaotiska och skenbart motstridande element till ett helt som kan ge oss en form av insikt som högen med offentliga utredningar inte kommer att kunna ge oss.

Annons
Annons
Annons