Annons

”Nu är det upp till politikerna att ta besluten”

Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna Sverige.
Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna Sverige. Foto: Pressbild

Det är uppenbart att parterna på bostadsmarknaden inte kan ge det politiska systemet en genväg till de nödvändiga politiska besluten. Det skriver Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Sabo och Hyresgästföreningen anklagar oss för att vara ansvarslösa för att vi avstår från att fortsätta att delta i de partsdiskussioner som är en del av de partipolitiska bostadssamtalen (Näringsliv Debatt 5/5). Anklagelsen om ansvarslöshet utgår från att allt prat av och med dessa två bostadspolitiskt närstående organisationerna är ansvarsfullt och leder framåt. Men alla kan se att så är inte fallet. Under de senaste decennierna har Sabo och Hyresgästföreningen förvisso pratat om problemen på hyresmarknaden – och pratet har varit framgångsrikt i så måtto att förändringarna i det politiskt beslutade regelverken varit små, framför allt när det gäller organisationernas hjärtefrågor: det kollektiva förhandlingssystemet och hyresfrågorna. Effekterna för de bostadssökande har dock varit förödande.

Nu fortsätter man denna linje ytterligare en gång. Under retoriska dimridåer av typen att ”samhällsansvar är att stanna kvar i samtalen” och att parterna inte ska sitta i ”politikernas knä”, vill man ge en sken av att Sabo och Hyresgästföreningen är intresserade av konstruktiva resonemang om verkningsfulla förändringar av hyresmarknadens funktionssätt. Stråth-samtalen var ju tänkta att ge politikerna förslag på vilka politiska beslut som krävs för att påbörja vägen tillbaka till en normaliserad bostadsmarknad. Sabos och Hyresgästföreningens intresse har bara varit att diskutera smärre förändringar inom nuvarande regelverk. Symptomatiskt är att fyra av de fem diskussionspunkterna de redovisar i sin replik, inte heller skulle leda till fler bostäder. Den femte skulle kunna göra det, men inte med den utformning som de presenterat.

Annons
Annons
Annons