Annons
X
Annons
X

”Nu är det slut på riktigt”

SvD:s Jonas Fröberg om beskedet att GM lägger ned Saab.

Av SvD

Reportage om Saab

Vad kan du om Saab? quiz.svd.se

PERSPEKTIV | SVD:S MOTORREPORTER JONAS FRÖBERG OM SAAB

Varför havererade förhandlingarna?

– Av allt att döma godkände inte GM investeraren bakom Spyker, den ryske Vladimir Antonov. Det kan också vara så att de inte kunde ställa upp med de pengar som behövdes för att driva och framförallt utveckla Saab vidare.

Finns det någon chans för Saab att överleva?

Annons
X

– Nej, inte som jag ser det. Nu är det slut, det officiella beskedet att lägga ned Saab är taget. GM har tappat pengar hela tiden, man kan inte hålla Saab under armarna längre.

Vad händer nu?

– Nu kommer en ordnad nedläggning att ske, alltså inte en konkurs. Så snabbt som möjligt under ordnade former, garantier kommer att fortsätta gälla.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Saab-ägare behöver alltså inte vara oroliga, återförsäljare fortsätter att serva bilarna.

  Var det här beslutet oväntat?

  – Nej egentligen inte. De köpare som var kvar till slutet var inte de bäst lämpade. Saab har varit oerhört illa ute under drygt ett år. Men samtidigt har vd:n haft en obotlig optimism och skött rekonstruktionen oerhört skickligt. Företaget har rest sig på tio flera gånger. Det är så klart oerhört tråkigt och väldigt omtumlande. Ett stycke svensk industrihistoria försvinner och tankarna går till alla som drabbas.

  svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X