Jeana Jarlsbo:Nu är det kjolen som behöver befrias

När skådespelaren Marlene Dietrich klädde sig i byxor på 30-talet var det, trots seklers kamp, fortfarande ett skandalöst tilltag. Christine Bard framhåller i sin bok om byxans politiska historia att det numera snarare är prob­lematiskt att bära kjol i Frankrike.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När Marlene Dietrich den 20 maj 1933 anlände till Gare Saint-Lazare i Paris väntades hon med spänning av ett stort uppbåd av journalister och fotografer. Det ryktades att högste polischefen i Paris kontaktat henne för att be henne att lämna staden ifall hon tänkte komma dit klädd i … byxor. Och det var just vad den djärva filmidolen gjorde: vid ankomsten till den franska huvudstaden var hon från topp till tå klädd som en man, med långbyxor och herrskor. Till råga på allt passade Marlene Dietrich under sin Parisvistelse på att köpa svarta och vita smokingar till sig själv. Vid den tidpunkten var den eleganta aftondräkten för herrar tabubelagd för kvinnor, men Hollywoodstjärnan vågade överskrida gränsen för det tilllåtna genom att bära den både i yrkeslivet och som privatperson. I sina filmer kunde Marlene Dietrich obehindrat röra sig mellan kvinnlighet och manlighet, spela rollen av femme fatale i luxuösa aftonklänningar eller tvärtom, ge sina gestalter en maskulin prägel genom att bära långbyxor, smoking eller mansuniform.

Annons

Det var först efter en svår, långdragen kamp som västerländska kvinnor erövrade rättigheten att klä sig i byxor – detta plagg som under århundradenas lopp varit symbol för männens makt och frihet. I Frankrike såg man så sent som på 70-talet ofta med oblida ögon på kvinnor som bar byxor, i synnerhet när de arbetade i maktens korridorer. När Alice Saunier-Seité, statssekreterare och sedermera universitetsminister, 1976 kom klädd i långbyxor till en officiell ceremoni i Elyséepalatset, salon Murat, chockerade hon den dåvarande premiärministern, Jacques Chirac. Han lät hälsa den upproriska kvinnliga politikern att hon med sin klädsel skadade bilden av Frankrike. President Valéry Giscard d’Estaing, däremot, gratulerade henne några dagar senare till den eleganta svarta byxdress som hon då hade på sig. Men denna byxhistoria slutar inte här. I nationalförsamlingen kom socialisten Louis Mexandeau att göra bort sig genom att kalla Alice Saunier-Seité för ”Chirac i kjol”, just en dag när hon bar långbyxor.

Annons
Annons
Annons