Nu är det hög tid att ta fajten

I dag drabbar partiledarna samman i riksdagens nyrenoverade plenisal, med anledning av den regeringsförklaring som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade förra veckan. Det är den första partiledardebatten sedan maktskiftet. Nu är det Alliansens reformagenda som ska
debatteras.

Under strecket
SvD
Publicerad
Statsministern talar om jobb, jobb och jobb.

Statsministern talar om jobb, jobb och jobb.

Annons

Göran Persson får försöka ställa om från defensiv försvarsspelare till offensiv anfallare. Det är en ovanlig roll för en socialdemokratisk partiledare. Det var 25 år sedan det senast fanns en borgerlig majoritetsregering.
I den alldeles för långa regeringsförklaringen hann statsministern täcka alla upptänkliga politikområden, ofta flera gånger. Tydligast betonade han jobben: ”Regeringens övergripande mål är att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet.”

Och det är om jobben som debatten kommer att handla. Hela mandatperioden. Jobben var huvudtema i hela valrörelsen och grunden för Alliansens valseger. Fredrik Reinfeldt har mycket riktigt rivstartat; genom att utse sina närmaste män till finans- respektive arbetsmarknadsminister har han redan knutit till sig nästan hela jobbpolitiken.

Annons
Annons
Annons