Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Nu är det framtidens tur i Socialdemokraterna

Det är som att läsa spridda citat ur självhjälpsböcker: ”Vi är ett kompetent, engagerat och öppet parti.” ”En majoritet av det svenska folket delar våra värderingar. Vi har därför ett mycket bättre utgångsläge än Moderaterna.” ”...vi klarar av att genomföra nödvändiga reformer och att styra”. Hämtat ur S Framtidsplattform.

Den som drabbas av stukat självförtroende gör klokt i att ta fasta på sina bästa egenskaper och för sitt inre upprepa styrkor och möjligheter. Steg för steg stärks självkänslan och bilden av det egna jaget blir ljusare och stoltare.

Det är en väl beprövad självhjälpsmetod och den går igen i S nya plattform som kommer ett par dagar efter det vänsterretoriskt saftiga partiprogramsförslaget. Dokumenten framstår som sprungna ur ett syskongräl där luttrad förälder förklarar att om Lars får skriva om förr i tiden så måste också Carin få skriva om framtiden.

Annons
X

När ”förr i tiden” satts på pränt var det absolut nödvändigt att ge pennan till Carin. I texten finns inget resonemang av typen
identifiera sektorer som ska underställas demokratisk kontroll som i partiprogrammet, men väl ”bra klimat för kunskapsintensiva företag” och ”minskat sjuklöneansvar”.

Framtidsplattformen må vara tunn och skriven i staccato – stycken i punktform utan rubriker – men den ger intryck av en vilja att komma vidare. Förutom rader för stärkt självförtroende finns några avslutande punkter om faktisk politik. De flesta av dem handlar om skola och utbildning.

Mindre klasser i lågstadiet (en klassiker i skolpolitiska sammanhang), satsa på duktiga lärare, tioårig skolplikt, läxhjälp (dock ej med rut får man anta) och obligatorisk sommarskola för elever som inte klarar målen. Det är en linje som utgår från att friskolereformen och Jan Björklund har förändrat den skolpolitiska kartan.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men när S gör analysen att det är punkterna om utbildning som ska rädda såväl företagsamhet, välfärd, välstånd och framtidstro för var och en är den ändå något knapp. Det kommer att krävas långt mer för att S ska vara svaren på framtidens frågor på spåret.

  Och det krävs åtskilligt för att S ska bli det man i pressmeddelandet kallar sig: Framtidspartiet i svensk politik. Möjligen är punkten ”öppnare valberedningsprocesser” åtminstone en trevande början.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X