Annons

Nu är det dags för rulltårtans revansch

Baka från grunden utan tillsatser. Det är Konditori Genuins enkla men i kafévärlden fortfarande ack så krångliga formel för att göra goda bakverk. Och de tror att de klassikerna är på väg tillbaka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ekologisk rulltårta utan gluten

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 3

Karin Johansson och Helena Adebrink bakar som man gjorde förr.

Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 3

Rulltårta utan gluten

Foto: Daniella Backlund Bild 3 av 3

Ekologisk rulltårta utan gluten

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 2

Karin Johansson och Helena Adebrink bakar som man gjorde förr.

Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 2
1/2

Ekologisk rulltårta utan gluten

Foto: Daniella Backlund
2/2

Karin Johansson och Helena Adebrink bakar som man gjorde förr.

Foto: Daniella Backlund

I lokalerna på Kungsholmen hade klassiska Pipersbageriet huserat sedan 1930-talet. Så när konditorkompisarna Karin Johansson och Helena Adebrink fick nys om att lokalen var ledig slog de till direkt. De hade drivit Saltå Kafé i Järna i sex år, men när ägarna ville sköta ruljansen själva valde duon att söka sig bort från den sörmländska slätten och in till storstaden.

Genuin är ett av få svenska konditorier certifierade med tre Kravmärken, vilket innebär att minst 90 procent av produkterna är Kravgodkända. Karin och Helena bakar allt från grunden, som den hemgjorda marsipan de använder för att göra ekologisk prinsesstårta, och till att fylla signaturkakan Milanopinnen med.

Både inredningen i lokalen – från bröstpaneler till pelargonier – och ingredienserna i bakverken skvallrar om ett: ”det var bättre förr”.

  • Vi gillar tanken om det klassiska 1900-talskonditoriet. Det var därför vi letade efter ett gammalt litet kondis. Och vi bakar som man gjorde fram till 1940-talet, innan man började kasta in konstiga färgämnen och färdiga mixar, säger Helena Adebrink.
Annons
Annons

Rulltårta utan gluten

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1

De var restaurangkonditorer och kollegor på Berns, men med familj och barn i antågande ville de jobba mer dagtid – eller kanske snarare tidiga morgnar.

  • Vi ville hela tiden baka med hög kvalitet. Men när vi tänkte gå över helt till eko sa alla att det aldrig skulle gå. Det har tagit oss sex år att överbevisa folk att det faktiskt funkar. I början hävdade leverantörerna att det där bara är en övergående trend. Därför kunde det gå perioder när det inte gick att få tag i ekologiskt smör. Men vi stoppade aldrig in vanligt smör när det ekologiska tog slut utan anpassade oss och bakade något annat. Och det går visst att servera en bulle utan pärlsocker, säger Karin Johansson och skrattar.

Utan att skämmas kallar de sig för sockerfreaks. Det blir liksom inte lika gott utan den där krasande, knastrande komponenten.

  • Vårt motto är att få folk att arbeta mer med kroppen; att hoppa av en tunnelbanestation tidigare och promenera – och sedan köpa en vanlig kaka med bra ingredienser. Men i dag ska folk äta så mycket av allting. Förr åt man inte lyxvaror hela tiden, utan unnade sig när man hade råd, säger Helena Adebrink som själv är uppvuxen på en stor sörmländsk bondgård.

Hennes farmor hade antagligen varit nöjd över alla de kakor, tårtor, bullar och biskvier som de bakar. Och så förstås rulltårtan: denna långa läckerbit som i dag blivit lite illa sedd som något av en sötsakernas smörgåstårta.

  • Det är egentligen en riktigt lyxig klassiker, men det är ju nästan ingen som äter rulltårta längre eftersom den nästan bara finns fabrikstillverkad. Den här är bakad utan vetemjöl, med tanke på alla glutenintoleranta, och fylld med chokladsmörkräm. Rulltårtan är perfekt om man vill få folk att börja baka.

Så vad är tricket för att få den god?

  • Råvaran. Använd äkta ägg och riktigt smör. Vispa ordentligt så den blir riktigt fluffig. Och grädda inte rulltårtan för länge.
Rulltårta utan gluten
Rulltårta utan gluten Foto: Daniella Backlund
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons