Annons
X
Annons
X

Vem förtjänar årets entreprenörspris? Tyck till!

Nu riktar SvD Näringsliv återigen strålkastarljusen på våra svenska entreprenörer. Från och med i dag drar nomineringen av kandidater igång till SvD Affärsbragd 2016. Ta chansen att vara med och påverka valet av årets pristagare!

(uppdaterad)
SvD Affärsbragd 2016
[object Object]
Årets entreprenör och affärsbragd 2014. Foto: Tomas Oneborg

Från och med i dag kan SvD:s läsare nominera förslag på vem de tycker ska kamma hem priset SvD Affärsbragd. 2014 gick priset till Ida Backlund, grundare av löshårsföretaget Rapunzel of Sweden och i fjol knep Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon bragdmedaljen.

– Det var mycket hedersamt att få priset och jag blev mycket glad. Att få priset tilldelat inför tusentals ståendes UF-entreprenörer var rörande och det kommer jag verkligen att komma ihåg, säger Martin Lorentzon till SvD Näringsliv.

På frågan om vad som krävs för att Sverige ska kunna fostra fler duktiga entreprenörer lyfter Lorentzon bland annat fram situationen på bostadsmarknaden.

Annons
X

– Det är samma saker som behöver göras som jag har pratat om i över 10 år, men ingenting händer. Det finns inga bostäder i Stockholm för studenter och för exempelvis programmerare som flyttar hit. Det finns nästan inga programmerare att anställa och absolut inga kvinnliga programmerare. Inför programmering i grundskolan och redan från årskurs 1, säger han och fortsätter:

– Ändra reglerna för svenska personaloptioner; alltså ta bort sociala avgifter och arbetsgivarkostnader på personaloptioner och för de anställda skall personaloptioner beskattas som inkomst av kapital.

Martin Lorentzon. Foto: Emma-Sofia Olsson

**Bland läsarnas favoriter **kommer organisationen Företagarna hjälpa till att sålla ut de entreprenörer som får chansen att göra upp om årets utnämning.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sveriges problemlösare måste uppmärksammas mer. Därför är det både roligt och viktigt att även SvD väljer att lyfta fram de företagare som sliter och ofta riskerar hela sin privatekonomi i tron och viljan att förändra och skapa nytt. Vi behöver fler sådana förebilder i landet, säger Günther Mårder vd på Företagarna. Han upplever att Sverige borde göra mer om vi ska kunna toppa entreprenörsligan i framtiden.

  – Vi behöver stärka vår konkurrenskraft genom ett bättre företagarklimat. Det måste bli enklare, roligare och lönsammare att driva företag i Sverige. Dessutom behöver vi en normförskjutning där fler unga människor ser företagande som en given försörjningsväg istället för traditionell anställning. Här har även skolan och alla lärare ett viktigt uppdrag.

  Läsarna har nu hela makten att bestämma vem de vill se i årets upplaga. Fem entreprenörer går under våren till final och en jury utser därefter en vinnare senare i maj.

  Ny i SvD:s jury i år är investeraren och styrelseledamoten i Atomico, Sophia Bendz.

  **Vad är en Affärsbragd för dig? **

  – Det är en fin bragd att skapa en tjänst eller produkt som löser ett tydligt problem och som bidrar till att världen är ett bättre ställe att vara på. Jag tror de som lyckas behöver ha en viss ihärdighet, våga göra fel, tänka i nya banor och ha inställningen att inget är omöjligt.

  Varför tycker du att det är viktigt med den här typen av satsning?

  – Man läser så ofta om allt det tunga och svåra men jag tycker det är minst lika viktigt att lyfta fram de positiva nyheterna och insatserna och belysa allt bra som händer i världen. Därför är initiativ som SvD Affärsbragd och Svenska Hjältar med mera så viktiga. Jag tycker att alla drivna duktiga entreprenörer är våra samtidshjältar och de förtjänar att bli uppmärksammade och hyllade för det de gör. Man går in med så otroligt mycket blod, svett och tårar samt själ och hjärta när man bygger ett bolag och det är viktigt att hylla.

  **Huvudsponsor för SvD **Affärsbragd är investmentbolaget Carnegie. Enligt vd Björn Jansson är tillgång till kapital en nyckel till att skapa bolag som växer. Där spelar svensk kapitalmarknad en viktig roll menar han.

  – Vi kommer i nära kontakt med de stora ansträngningar som ligger bakom framgångsrika företag, vilket gör att vårt hjärta klappar extra för företagare och företagande. Vi medverkar ofta och gärna till utveckling, finansiering och försäljning av entreprenörsbolag och Affärsbragden är ett tillfälle att sätt extra ljus på dessa prestationer, säger Björn Jansson.

  Foto: Tomas Oneborg
  Annons
  Annons
  X

  Årets entreprenör och affärsbragd 2014.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

  Martin Lorentzon.

  Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 3
  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X