Annons

Mauricio Rojas:Nu är de skrupelfrias ymnighetshorn tomt

Valarbetare för socialistpartiet i Venezuela.
Valarbetare för socialistpartiet i Venezuela. Foto: STRINGER/VENEZUELA / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Under lång tid har olika vänsterpopulistiska varianter dominerat den politiska scenen i Sydamerika, men allt tyder på att vinden nu kommer att blåsa i motsatt riktning.

Det var den långa exportboomen, som började efter millennieskiftet, som gav olika populistiska ledare nästan obegränsade resurser att bygga upp en stark maktposition baserad på ledarens generösa gåvor till folket, och en ytterst expansiv finanspolitik.

Det mest extrema fallet var Venezuela under Hugo Chávez (1999-2013), där oljemiljarderna frikostigt användes av en maktfullkomlig president för att dupera folket och vinna val efter val.

Argentina är annat fall av utpräglat caudillovälde, där jordbruksexportens ymniga inkomster möjliggjorde för makarna Néstor och Cristina Kirchner att bygga upp ett extremt korrupt system, i vilket nästan alla blev beroende av de styrandes välvilja. Andra länder, som Brasilien och Ecuador, följde i samma spår, med snabbt växande statsutgifter och illa skötta ekonomier.

Nu är läget det omvända. Fallande exportinkomster blottar ekonomins vanskötsel. Populisternas ymnighetshorn är tomt. I Argentina, Ecuador, Brasilien och Venezuela faller inkomsten per capita. Venezuela är extremfallet, med en ackumulerad minskning på 20 procent 2014–15. Det betyder att fattigdomen och de sociala spänningarna ökar lavinartat.

Annons
Annons

I slutet av 2015 kommer över hälften av Venezuelas befolkning att befinna sig under fattigdomsstrecket. Det är notan för vänsterpopulismens kalas och folkopinionen vänder sig mot andra politiska alternativ i alla dessa länder.

Allt tyder på att redan nästa söndag kommer Mauricio Macri, i spetsen för en bred borgerlig koalition, att väljas till Argentinas president. På det viset skulle tolv år av korrupt peronistiskt styre ta slut och arvtagarna till en av Latinamerikas mer karismatiska populistiska ledare, Juan Peró, förpassas till oppositionen.

Två veckor senare kan maktskiftet i Argentina omvandlas till en epokgörande vindkantring i regionen, om parlamentsvalet i Venezuela hålls som planerat och resultatet respekteras av de nuvarande makthavarna. Alla opinionsmätningar förutspår en förkrossande seger för den demokratiska oppositionen mot Nicolás Maduros styre, trots de ständiga trakasserierna som motståndarna till den regimen som Hugo Chávez skapade, är utsatta för.

Samtidigt tror att fler att Brasiliens vänsterpresident, Dilma Rousseff, inte kommer att överleva regimens omfattande korruptionsskandaler och det stora missnöjet med landets skakiga ekonomi.

Till sist, befinner sig Rafael Correa, Ecuadors lärjunge till Hugo Chávez, på ett sluttande plan på grund av ekonomins nedgång och ett växande motstånd mot sina auktoritära regeringsmetoder.

Vänsterpopulismens fest är över i Sydamerika. Vi får hoppas att regionens folk lär sig läxan från denna tid av lättköpta illusioner och skrupelfria ledare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons