Annons
X
Annons
X

NSA knäckte kryptering på internet

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ har knäckt krypteringar som används för att skydda epost, banktransaktioner och sjukhusjournaler.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland. National Security Agency är USA:s hemligaste spionorgan.
NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland. National Security Agency är USA:s hemligaste spionorgan. Foto: PATRICK SEMANSKY/AP

Genom hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer har spionorganisationerna knäckt koderna och fått möjlighet att ta sig förbi säkerhetskrypteringarna på internet.

Det framgår av dokument som läckts av NSA-avslöjaren Edward Snowden, skriver The Guardian.

Dokumenten avslöjar att NSA och GCHQ använt sig av en rad olika metoder för att få tillgång till stora delar av internettrafiken. Metoderna innefattar NSA:s kontroll över fastställandet av internationella krypteringsstandarder, användningen av superdatorer för att knäcka kryptering och hemligt samarbete med teknikföretag och internetleverantörer.

Annons
X

Genom samarbetet har underrättelsetjänsterna lyckats föra in sårbarheter, så kallade bakdörrar eller falluckor, i kommersiella krypteringsprogram.

NSA har använt 250 miljoner dollar om året på program, vars syfte bland annat varit att påverka utformningen av teknikföretags och internetleverantörers produkter.

Underrättelsetjänsterna hävdar att deras förmåga att knäcka kryptering är avgörande för kärnverksamheten; terrorbekämpning och underrättelseinhämtning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men säkerhetsexperter anklagar dem för att ha attackerat själva internet och integriteten hos alla användare.

  – Kryptografi utgör grunden för tillit på nätet, säger Bruce Schneier, specialist på kryptering vid Harvards Berkman Center for Internet and Society, till Guardian.

  – Genom att medvetet underminera säkerheten på nätet, i ett kortsiktigt försök att avlyssna, undergräver NSA själva internetstrukturen.

  Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert på TrueSec, är inte förvånad över uppgifterna, men han har förståelse för om andra kan vara det.

  – Den här typen av organisationer ligger i regel ett steg före vad allmänheten känner till och det som framkommer nu är saker som en mindre grupp människor i branschen har vetat länge, säger han.

  Organisationerna har otroliga ekonomiska resurser och då är det sällan omöjligt att hitta svagheter i en implementation av någonting, säger han.

  – Det är det som de här organisationerna lägger ner väldigt mycket pengar på – att hitta svagheterna.

  – Till och med små säkerhetsbolag som det som jag jobbar i kan hitta den här typen av brister. Det är bara att deras volym och resurser är så kraftfulla att de kan hitta många, säger Marcus Murray.

  Enligt Murray finns det en massa expertbolag av TrueSec:s magnitud runt om i världen som väljer att sälja information om säkerhetsbrister vidare till försvarsorganisationer och annat.

  – Det finns en jätteapparat inom det här.

  Det som är starkast i allt detta, säger han, är att det skapas en världsopinion och att vi som samhälle blir tvungna att ta ställning till om vi vill ha det så här eller inte.

  – Vill vi att man ska samla in all information och kunna avlyssna våra mejl? Vill vi att lägga så mycket pengar på sådant, eller vill vi inte det?

  Han tror inte att gemene man kommer att ändra sina vanor särskilt mycket efter uppgifterna.

  – Men de som påverkas av det här som jobbar för andra krafter så att säga, de kommer att börja fundera mer på hur de ska vara hemliga i dag.

  Underrättelsetjänsterna har uppmanat Guardian, New York Times och ProPublica att inte publicera uppgifterna med motiveringen att det kan leda till att utländska mål kan komma att byta kryptering, vilket kan göra det svårare att samla in och avläsa kommunikation.

  Sedan några fakta har tagits bort fattades beslut att publicera uppgifterna på grund av värdet av en offentlig debatt, skriver Guardian.

  San Francisco TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland. National Security Agency är USA:s hemligaste spionorgan.

  Foto: PATRICK SEMANSKY/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X