Annons
X
Annons
X

NSA kan visa hur flygkraschen gick till

USA:s signalspaningsorgan NSA har topphemligt material som kan visa hur flygkraschen som 1961 dödade FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld gick till.

Den slutsatsen drar den internationella juristkommission som granskat katastrofen där Hammarskjöld omkom. De fyra juristerna rekommenderar att FN återupptar den utredning om kraschen som avslutades 1962. En orsak är vittnesmål som de tre tidigare undersökningarna av kraschen förbisett samt nya uppgifter om radiotrafik med FN-planet.

Varför Hammarskjölds plan, en DC 6:a från svenska flygbolaget Transair med namnet Albertina, kraschade har aldrig klarlagts. Den senaste utredningen från svenska UD 1993 gick ut på att planets besättning av misstag flugit rakt in i terrängen.

Juristkommissionen avfärdar inte ett pilotfel, men finner en rad yttre faktorer som kan ha orsakat kraschen. Juristerna tror efter sin granskning inte på teorier om sabotage, en bomb eller flygkapare ombord.

Annons
X

De slår fast att Hammarskjöld inte levde särskilt länge efter kraschen och troligen inte mördades på haveriplatsen.

Däremot tar juristerna allvarligt på en rad vittnesmål om ett annat plan i luften kan ha irriterat FN-planets besättning. Detta genom att först lysa med strålkastare och sedan genom att öppna eld. Motivet skulle vara att stoppa flygningen, eller tvinga planet någon annanstans.

Ett sådant förlopp stämmer både med uppgifter från Hammarskjölds svårt skadade livvakt Harold Julien samt vittnesmål om uppsnappad radiotrafik från ett attackerande plan. Juristkommissionens slutsats är att signalspaning som USA genomförde 1961 kan styrka eller vederlägga att ett annat flygplan orsakade kraschen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  USA hade nämligen minst ett signalspaningsplan, en DC 3:a, på flygplatsen i Ndola när FN:s generalsekreterare var på väg att landa vid midnatt den 17–18 september 1961. Radiotrafik kring Hammarskjölds plan ska också ha spelats in av USA:s avlyssningsstation på Cypern.

  Detta fick juristkommissionen att fråga amerikanska NSA, National Security Agency, om de har material från denna natt om ett flygplan som beskjuter ett annat. Samt om NSA har radiomeddelanden som rör landning eller flygning nära Ndola flygplats.

  NSA har svarat att det existerar två dokument som motsvarar kommissionens förfrågan. Dessa är dock stämplade ”Top secret” med hänsyn till USA:s nationella säkerhet. NSA påpekar för kommissionen att USA ytterst sällan offentliggjort material av denna typ. Det har dock skett i samband med Tonkin-incidenten 1964, det som gjorde att USA gav sig in i Vietnamkriget, samt från sexdagarskriget mellan Israel och arabstaterna 1967.

  Kommissionen rekommenderar att FN återupptar den utredning om kraschen som gjordes 1961–62.

  – Detta för att inledningsvis kunna bekräfta eller avföra, utifrån avlyssningsmaterialet, bevis om att generalsekreterarens flygplan tappade höjd mot marken på grund av något slags hot eller attack, säger kommissionens ordförande den brittiske domaren sir Stephen Sedley.

  Kommissionen har bestått av fyra jurister, en av dem är svensken Hans Corell, tidigare FN:s rättschef.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X