Nowa Huta mest intakt av stålstäderna

Under strecket
Publicerad
Annons

Nowa Huta, som i dag har cirka 220 000 invånare, är den mest intakta av "stålstäderna" som byggdes i östblocket efter kriget. Ursprunget till den socialistiska mönsterstaden är Magnitogorsk i Ural som Stalin lät uppföra i början av 1930-talet. Staden byggdes kring ett komplex av jättelika stålverk och planerades av den tyske funktionalistiske arkitekten Ernst May.
I DDR upprättades i början av 1950-talet Stalinstadt som senare döptes till Eisenhüttenstadt. Den ursprungliga stadsplaneringen byggde på idéer från Bauhausskolan, men stålarbetarna ville ha mer representativa byggnader och fick slut en stad som på många håll påminde om Östberlins paradgata Stalinallee, nu Karl-Marx-Allee.
Till de mindre kända stålstäderna hör ungerska Dunaujvaros, före detta Sztalinvaros, som grundades 1950 och som i dag har 40 000 invånare. I Dunaujvaros finner man än i dag en blandning av neoklassiska fasader, egyptiska pelare och funktionalistiskt inspirerade bostadsområden. Samma bakgrund har Dimitroffgrad i Bulgarien som upprättades 1947.
Om Nova Huta på nätet: www.nh.pl/english/index.htm

Annons
Annons
Annons