November historiskt varmt

Skidorter i Alperna har öppnat portarna för säsongen – men snön lyser med sin frånvaro på sina håll. På bilden schweiziska Arosa den 29 november.
Skidorter i Alperna har öppnat portarna för säsongen – men snön lyser med sin frånvaro på sina håll. På bilden schweiziska Arosa den 29 november. Foto: Gian Ehrenzeller

Inte bara i Sverige bjöd november på värmerekord. Förra månaden var den globalt varmaste novembermånaden sedan mätningarnas start, rapporterar EU:s klimatforskningscenter Copernicus.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

De globala medeltemperaturerna i november 2020 låg nära 0,8 grader över standarden mellan 1981 och 2010. Temperaturer högst över genomsnittet uppmättes i norra Europa, Sibirien och Arktiska havet, enligt Copernicus.

”Globalt var november en utomordentligt varm månad, jämfört med andra novembermånader. Temperaturerna i Arktis och norra Sibirien förblev genomgående höga, med havsisen i sin näst lägsta utsträckning i november. Denna trend berör och lyfter fram vikten av omfattande övervakning av Arktis, eftersom det värms snabbare än resten av världen", säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst, i ett pressmeddelande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons