Årsboken Noveller om glesbygd och stad fångar oroande nutid

Författaren och journalisten Sven Olov Karlsson (född 1971 i Norberg) har senast givit ut boken ”Brandvakten.” Nu är han tillbaka med tolv noveller.
Författaren och journalisten Sven Olov Karlsson (född 1971 i Norberg) har senast givit ut boken ”Brandvakten.” Nu är han tillbaka med tolv noveller. Foto: Moa Karlberg

Sven Olov Karlsson känner de gamla hantverksorden och avlyssnar de lokala dialekterna väl. Ulf Eriksson har läst en lyhörd novellsamling som fungerar bäst när den avspeglar ett slags utmattad panik.

Under strecket
Publicerad
För romanen ”Porslinsfasaderna” ( 2013)  fick  Sven Olov Karlsson en Augustnominering med motiveringen för att ha ”givit bygderomanen en plats i 2000-talet”. Även ”Årsboken” skildrar samtida glesbygd.

För romanen ”Porslinsfasaderna” ( 2013) fick Sven Olov Karlsson en Augustnominering med motiveringen för att ha ”givit bygderomanen en plats i 2000-talet”. Även ”Årsboken” skildrar samtida glesbygd.

Annons

Det gemensamma nuet växer fram på 1600-talet. I sina kalendrar börjar människor trevande att koppla egna iakttagelser till datum. Det är början till en delad samtid som sedan blir självklar, i massmedias era.

Jag tänker på detta eftersom reportern och författaren Sven Olov Karlsson har givit sin novellsamling ”Årsboken” just kalenderns storform, med en novell per månad. En matris för att ge ordning åt det dunkla tidsflöde vi alla lyder under. Bokens omslag har en ram av lingonris, hämtad från en traditionell kalender. Dess gammaldags yttre signalerar otidsenlighet. Texterna däremot är hypervarse sin samtid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons