Nour El Refai är aktuell i ”Störst av allt”.
Nour El Refai är aktuell i ”Störst av allt”. Foto: Lars Pehrson

Nour El Refai: ”Att jobba hjälper i svarta perioder”

Nour El Refai ska spela Djursholmstjej – ensam på scenen i en pjäs om en skolskjutning. Den mångsidiga skådespelaren är närmast arbetsnarkoman – ett sätt att hålla den kroniska depressionen i schack, berättar hon för SvD Scenvår.

Uppdaterad
Publicerad

Få kan mäta sig med Nour El Refai och hennes artistiska bredd och konstnärliga mod. Hon gör vassa ståupp-monologer, hon gör folkkära tv-serier som ”Bonusfamiljen” och hon har spelat stora roller på Dramaten och flera andra institutionsteatrar. Hon kan vara fräck och aggressiv ensam framför en mikrofon, hon kan gestalta Mozart som ett maniskt geni lika väl som en på samma gång uppgiven och spröd Lillebror som lätt mobbas av Karlsson på taket. Hon var intensivt laddad i rollen som Ellen när Alexander Mørk-Eidem gav sig på att göra teater av Ola Larsmos roman ”Swede Hollow” – en bejublad framgång på Dramatens scen Elverket.

Nu tar hon ännu ett steg. Nour El Refai ska på Rival vid Mariatroget i Stockholm framföra en scenversion av Malin Persson Giolitos ”Störst av allt”. Rättegångsromanen blev en enorm framgång, också utanför landet – och därefter Netflixfilm. Paula Stenström Öhman, prisad dramatiker och regissör hos bland andra gruppen Lumor, har skrivit manus och regisserar.