Annons

Nötvarningar och böntips i ny vegoguide

Efter fiskguiden och köttguiden presenterar Världsnaturfonden för första gången en vegoguide – som rankar vegetabilier efter miljöpåverkan. Till skillnad från de tidigare guiderna finns inga rödljus.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

Bönor får grönt ljus i Världsnaturfondens nya vegoguide, om de inte transporteras med flyg. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi ser ingen produkt som vi vill avråda ifrån så starkt från att den får rött ljus här. I stället är det gott om gröna ljus. Men det finns så klart ändå en gradering och vissa varor som får orange, som man inte ska äta så ofta om man vill minska sitt ekologiska fotavtryck, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.

Cashewnötter, hasselnötter, avokado, kokos och oliver är exempel på matvaror som blivit orangemarkerade i guiden. Det handlar framför allt om att de ofta odlas i områden där den biologiska mångfalden eller vattenresurserna kan hotas, och där användningen av bekämpningsmedel kan vara hög och oreglerad, förklarar Anna Richert.

Annons
Annons
Annons