X
Annons
X

Nötköttet är den största miljöboven

Ska vi få ner utsläppen krävs att tekniska åtgärder kombineras med förändringar av vad vi äter. Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden, enligt en ny forskningsrapport från Chalmers. Annars riskerar matkonsumtionen 2050 att ta hela utsläppsutrymmet i anspråk, skriver tre forskare.

Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att få ner utsläppen, skriver tre forskare från Chalmers.
Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att få ner utsläppen, skriver tre forskare från Chalmers. Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX

Människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet. FN:s klimattoppmöte i Mexiko 2010 fastställde målet att den globala uppvärmningen inte ska bli större än 2 grader över den förindustriella nivån – temperaturen har redan stigit med 0,8 grader. Ska världen nå tvågradersmålet med stor sannolikhet så behöver utsläppen per person komma ner till omkring 1 ton per person och år till 2050. Om man räknar på alla de växthusgasutsläpp som svenskars konsumtion ger upphov till så motsvarar de enligt Naturvårdsverket cirka 10 ton koldioxid per person och år.

Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att få ner utsläppen, skriver tre forskare från Chalmers.

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X