Annons
X
Annons
X

Notan för upploppen: 63 miljoner

Upploppen och oroligheterna i Stockholm blir en dyr affär. Notan för utbrända bilar, förstörda skolor och rökskadade byggnader landar på minst 60 miljoner kronor.

Utbrända bilar bärgas i Rinkeby. Försäkringsbolagen har fått 150 anmälningar om förstörda bilar sedan oroligheterna startade för en vecka sedan.
Utbrända bilar bärgas i Rinkeby. Försäkringsbolagen har fått 150 anmälningar om förstörda bilar sedan oroligheterna startade för en vecka sedan. Foto: TOMAS ONEBORG

En vecka efter att oroligheterna startade har de större försäkringsbolagen tagit emot 150 anmälningar om utbrända och förstörda bilar.

Trygg-Hansa har fått in 40 anmälda bilbränder, varav 25 bilar är så skadade att bilarna skrotats. De ersätts med sitt marknadsvärde, som kan nå upp till flera hundra tusentals kronor. Bolaget vill inte uppge ett totalbelopp, mer än att det rör sig om ett mångmiljonbelopp.

– Vi ser en 30-procentig ökning i antalet totalskador mot en vanlig vecka. Men bränder som skadeorsak är generellt lågt, någon enstaka procent, säger Erik Lif Sjöcrona på Trygg-Hansa.

Annons
X

Hos försäkringsbolaget If handlar det om ett 50-tal bilar som anmälts förstörda, till ett värde av 5–7 miljoner kronor. En enskild bil kan i genomsnitt kosta 100 000 kronor i inlösen.

Bara kulturbyggnaden Husby gård uppskattas till 6 miljoner kronor.
Jan Willgård, S:t Erik försäkring.

Förutom bilbränder har tolv företag, butiker och restauranger på både södra och västra sidan av Stockholm rapporterat in skador till If värda flera miljoner.

– Det handlar om många bilar som är totalt utbrända. Det här är väldigt trist på alla sätt och vis, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Länsförsäkringar i Stockholm uppger för TT att 37 kunder fått sina bilar förstörda värda närmare 3 miljoner kronor. Till det tillkommer skador för 21 miljoner kronor på lokaler, garage och restauranger.

– Det är skador vi tror kan härledas till upploppen och gäller enbart bränder, säger pressansvarige Susanne Burdén till TT.

För Folksam handlar det om ett 20-tal anmälningar om förstörda bilar. Endast fem av dem är halv- eller helförsäkrade och ersätts. Bolaget uppskattar kostnaderna, ihop med ett förstört garage och vägmaskiner, till 2,5 miljoner kronor.

Någon förhöjd premie för boende i de utsatta områdena tror ingen av försäkringsbolagen är aktuellt.

Bränderna blir en miljonsmäll även för Stockholm stad, som äger och förvaltar flera av de brandskadade byggnaderna.

Bekräftat är att skadegörelsen hittills kostat staden 13 miljoner kronor, berättar Hanna Brogren, kommunikationsdirektör vid stadsledningskontoret.

– Det är mycket skolor och fritidsverksamheter som är drabbade, där stora värden gått förlorade. Det här är oerhört tråkigt och svårt att begripa. Men de frivilliga krafterna har gett enormt goda resultat. Om det inträffat 20 bränder har man nog kunnat avvärja dubbelt så många, säger hon.

Bortom förstörda byggnader och brända bilar tillkommer ännu inte kända kostnader för vaktbolag, övertid för egen personal och städentreprenörer som arbetat för högtryck med att hinna städa undan skadegörelsen.

– Det är väldigt stora kostnader för att ha fler personer i arbete, och för att ta in 100-tals frivilliga måste man ha arbetsledning. Men de fakturorna har inte kommit än, och tidrapporterna med övertid har inte kommit än, säger Hanna Brogren.

Tillkommer gör också kostnader för bärgning, sanering och all administration.

S:t Erik försäkring, som försäkrar byggnader i stadens ägo och är en del av Stockholm Stadshus AB, har ett 50-tal upprättade ärenden om skador till ett värde av över 10 miljoner kronor. Något exaktare belopp vill vd Jan Willgård inte ge, med hänvisning till att siffrorna ändras hela tiden.

– Men bara kulturbyggnaden Husby gård uppskattas till 6 miljoner kronor, och den öppna förskolan i Älvsjö till ytterligare en miljon. Sen har vi rapporter om 300 krossade glasrutor, säger han.

Mer om oroligheterna i Stockholm

Annons
Annons
X

Utbrända bilar bärgas i Rinkeby. Försäkringsbolagen har fått 150 anmälningar om förstörda bilar sedan oroligheterna startade för en vecka sedan.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X