Annons

Mordet på OrientexpressenNostalgitrippen spårar ur – till ett actionhaveri

Kenneth Branagh som Hercule Poirot.
Kenneth Branagh som Hercule Poirot. Foto: Nicola Dove/20th Century Fox

”Mordet på Orientexpressen” är en besvikelse i vidfilmsformat. I Kenneth Branaghs regi blir mästerdetektiven Poirot en modern actionhjälte.

Under strecket
Publicerad

Vem är skyldig? Agatha Christies ”Mordet på Orientexpressen” gav ut första gången 1934.

Foto: 20th Century FoxBild 1 av 2

Judi Dench och Olivia Colman.

Foto: 20th Century FoxBild 2 av 2

Som kylskåpsmagneter drogs filmmediets tidiga pionjärer till 1800-talets främsta symbol för modernitet: järnvägen. Om fascinationen uttryckte sig mer nyfiket i bröderna Lumières ”Ett tåg anländer till La Ciotat” tog Edwin S Porters västernklassiker ”Den stora tågplundringen” fasta på järnvägens potential för fart, faror och framåtrörelse.

Rälsburna mysterier fokuserar på den isolerade spänningen – främlingar som befinner sig på en sluten yta under en bestämd tid. Alfred Hitchcocks ”En dam försvinner”, tågslashern ”Mörka natt, blodiga nyårsnatt” och thrillern ”Transsiberian” får nu sällskap av en ny filmatisering av det mest berömda tågmysteriet av dem alla: ”Mordet på Orientexpressen”. Till denna adaption av Agatha Christies roman har regissören tillika huvudrollsinnehavaren Kenneth Branagh använt Panavisions fyra sista 65 mm-kameror för att ge publiken en storslagen 70 mm-upplevelse.

Annons
Annons
Annons