Annons
X
Annons
X

Nostalgiskt och skruvat om Hollywoods 50-tal

Berlins filmfestival sparkade igång på torsdagen och först ut var visningen av bröderna Coens ”Hail Caesar!”, en komedi om Hollywoods 50-tal.

Filmfestivalen i Berlin 2016
[object Object]
George Clooney var på plats i Berlin på torsdagen. Foto: Axel Schmidt/TT

BERLIN. För framtida referens: hur sattes det på bästa sätt fräs på en prestigefylld men samtidigt glamourös europeisk filmfestival i mitten av 2010-talet? Jo, med två eftertänksamma Coen-bröder, en stjärnstrålande George Clooney och en bitvis tämligen hätsk diskussion om världsläget.

”Hail Caesar!” bär sina upphovspersoners omisskännliga signaturer. Platsen är Hollywood under tidigt 50-tal, där musikaler, westerns, spektakel om romare och kristna, Technicolor och VistaVision levde i mer eller mindre perfekt harmoni med skabrösa skandaler, kommunistiska konspirationer och andra hot mot god sedlighet och sann renlevnad. Av detta nostalgiska stoff och med hjälp en drös namnkunnig talang serverar Coens en skruvad utgåva, precis som väntat. Varma skratt och fin trivsel fyllde den fullsatta pressvisningen.

– Vi har romantiserat en era vi aldrig själva var med om, bekräftade Joel Coen på presskonferensen. Jag har ingen aning om hur vi hade fungerat i den där fabriken den gången. Men det är sannerligen svårt för oss att motstå att skriva om den.

Annons
X

På plats från filmen fanns även skådespelarna Tilda Swinton, Channing Tatum, Josh Brolin, Alden Ehrenreich och George Clooney, som utöver frågor om hur det var att bära romersk uniform även ombads att kommentera världsläget och flyktingfrågan, något som kom att dominera presskonferensen. ”Vad gör ni i filmindustrin för att hjälpa till?” var en direkt fråga som fick direkta reaktioner. George Clooney ombads även så snart det var möjligt att regissera en ”Syriana 2”. Vilket dock inte är aktuellt för stunden.

– Jag uppskattar dessa kommentarer från er och jag engagerar mig ju gärna och ska faktiskt träffa Angela Merkel i morgon och prata om vad vi i filmindustrin kan göra. Detta är svårt. Det gäller att hitta de rätta historierna att berätta. Man får bara en chans och då bör det bli riktigt bra.

– Så här är det, fyllde Joel Coen i. Dessa frågor är viktiga och jag vill verkligen se filmer som tar upp dessa frågor. I Cannes gav vi i juryn förra våren förstapriset till den franska filmen ”Deephan” som just handlar om flyktingar, det var dessutom en väldigt bra film som vi tyckte mycket om. Den tillförde något till diskussionen. Men det är lite absurt, om jag får vara så fräck, att förvänta sig, och rentav komma med pekpinnen i handen, att bara för att någon är i kreativ miljö så bör vi berätta den eller den historien. ”Du är kändis, nu ska du berätta detta”. Det är lite kufiskt. Det är inte så saker och ting fungerar.

”Hail Caesar!” har svensk premiär den 19 februari.

Annons

George Clooney var på plats i Berlin på torsdagen.

Foto: Axel Schmidt/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X