Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Mauricio Rojas: Nostalgin näring för nyväckt nationalism

Ledare kolumnister

KOLUMN

Europavalet i maj kan leda till stora framgångar för partier besläktade med Sverigedemokraterna. Det är vad opinionsundersökningarna antyder och förvirringen växer, både till höger och vänster, om hur dessa partiers framväxt kan stoppas. Den utdragna europeiska krisen har skapat en gynnsam grogrund för en nymornad nationalism, som har gjort kampen mot olika påstådda yttre hot till sitt trumfkort: invandrare, muslimer, EU, globaliseringen, frihandeln osv. Misslyckandet med att mota dessa krafters frammarsch pekar på en fundamental felbedömning om orsaken till deras växande styrka. Genom att klassa dem som ”högerextrema” har man gjort det omöjligt att förstå deras sammansatta beskaffenhet och, inte minst, förmågan att dra till sig traditionella vänsteranhängare. Det misstaget var katastrofalt på 20- och 30-talen, när man inte begrepp fascismens och nationalsocialismens djupa släktskap med andra kollektivistiska rörelser, som socialismen och kommunismen. Det kan vara lika förödande i dag.

**Det första som bör **påpekas är att den nya nationalismen vilar på en idéplattform som har förnyats avsevärt under senare år. Därför är dess budskap i dag mycket mer attraktivt för breda samhällsgrupper.

Det tydligaste exemplet på denna förnyelse är franska Nationella fronten under Marine Le Pens ledning. Bleu Marine, som hon kallas av sina förtjusta anhängare, håller på att omdana det parti som hennes far Jean-Marie Le Pen gjorde till symbol för en reaktionär, antisemitisk och våldsbenägen rörelse. Det som nu växer fram är ett mycket mer städat nationalistiskt parti, som säger sig bejaka demokratin och blandar både socialistiska och modernistiska inslag på ett tidigare otänkbart sätt.

Annons
X

Första punkten i partiprogrammet lyder: ”Frankrike behöver en stark stat för att garantera dess kraftsamling inför globaliseringen”. Det är denna stat som ska återupprätta den nationella suveräniteten och den franska industrin, värna om välfärden och den franska kulturen, driva en protektionistisk politik och ge fransmännen förtur till jobb, föra en strikt assimilationspolitik och, inte minst, strypa invandringen och bekämpa, i sekulariseringens och jämställdhetens namn, ”islamiseringen” av det franska samhället.

**Marine Le Pens reformarbete **liknar på många sätt Jimmie Åkessons. I bägge fallen handlar det om att markera avstånd till ett arv av politisk huliganism och skapa ett vänsternationalistiskt projekt kring drömmen om en återupprättad nationell gemenskap baserad på en etniskt homogen befolkning skyddad av en stark stat. I vårt land är folkhemsnostalgin dess främsta näring och det vore livsfarligt att underskatta dess attraktionskraft.

Mauricio Rojas är docent i ekonomisk historia. mauriciojoserojasm@gmail.com

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mauricio Rojas

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X