BRA och Norwegian varslar i Sverige

Foto: Lars Pehrson

Flygbolagen Norwegian och BRA varslar en stor del av personalen i Sverige om uppsägning. Totalt handlar det om cirka 1000 personer som varslas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Coronaepidemin har slagit hårt mot flygbranschen. I mars minskade antalet resenärer för Norwegian med 61 procent, enligt ett pressmeddelande.

Under måndagen varslade Norwegian de närmare 400 kabinanställda vid basen i Stockholm om uppsägning. Samtidigt har företaget inlett förhandlingar med de 250 piloterna vid den svenska basen.

Enligt Norwegian är de som nu varslas om uppsägning garanterade återanställning när verksamheten är igång igen. Den rätten har de kvar i tolv månader.

I stort sett all Norwegians flygtrafik ligger nere. Bolaget har nu omkring 90 procent av sin personal permitterad enligt de regler som gäller i olika länder.

Tidigare under måndagen framgick det även att det norskägda svenska flygbolaget BRA ansökt om rekonstruktion. Förra veckan meddelade bolaget att all flygtrafik skulle pausas fram fram till sista maj, då efterfrågan på deras flygbiljetter försvunnit, uppger de i ett pressmeddelande.

Nu varslar BRA i stort sett all personal i Sverige, omkring 600 personer. Redan i förra veckan permitterades personalen.

– Den direkta orsaken är att det inte längre finns passagerare på svenska inrikesflyg. Förra veckan hade vi enbart tre procent i intäkter jämfört med samma vecka förra året. När intäkterna försvinner men kostnader i stor grad fortsätter har vi ingen möjlighet att fortsätta med vår verksamhet just nu, säger bolagets vd Geir Stormorken till TT.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons