Norskt självständighetsjubel

Unionsflaggan vajar på fullriggaren Sørlandet som ligger förankrad vid Oslo Rådhus. Det skjuts med salut från Akershus fästning så att turisterna hoppar högt. Norska tidningar hyllar det goda förhållandet till grannlandet. Sällan har en skilsmässa firats med sådan glädje som i dag.

Under strecket
Publicerad
Polisen fick ta hand om några demonstranter som försökte stoppa den kungliga kortegen i Oslo.

Polisen fick ta hand om några demonstranter som försökte stoppa den kungliga kortegen i Oslo.

Annons

OSLO
På tisdagen var det precis 100 år sedan det norska stortinget fattade det beslut som upplöste unionen.
– Är det vi eller dom som firar? skämtar George de Laval, som är svensk och som sedan tolv år arbetar som timmerman på världens äldsta fullriggare, byggd 1927 i Kristiansand.
– Jag brukade köra taxi i Stockholm, men så la dom om systemet så att ingen kunde leva på det. Efter att ha jobbat som byggarbetare ett tag blev jag arbetslös. Men jag tog med mig ALU-pengarna till Norge och lärde mig det här jobbet i stället.
Nu seglar han runt med fartyget, som hyrs ut till företag som vill stärka gruppkänslan hos sina anställda. George de Laval är ett exempel så gott som något på hur lätt och smidigt det är för vanliga medborgare i de två länderna att i dag arbeta i varandras länder.

Vid den stora scenen på Rådhuskajen träffar vi de tre skolkamraterna Hanne Pedersen, Helene Bering och Heidi Starheim. De är på klassresa från Brumunddal i Hedmark för att uppleva huvudstaden under markeringen av unionsupplösningen.
Men hur skedde den egentligen?
– Jag har ingen aning, men det var något i Stortinget. För Slottet ägde svenskarna, säger Helene Bering, som går första året på gymnasiet.
– Vi har haft mycket om unionsupplösningen i skolan. Men det handlar ju om man följer med på vad läraren säger, också, säger Hanne Pedersen.
Det är med andra ord inte bara svenskar som har problem med att den historiska dimma är ganska tät vid sekelskiftet. Då har norrmännen ändå pepprats med hundratals artiklar, böcker och tv-program de senaste månaderna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons