Norska valet väcker oro även för Sverige

Vi tre representanter för den unga nordiska socialdemokratin ser på den förflyttning som skett i det nordiska politiska spektrumet med stor oro. Att borgerliga partier i syfte att kunna genomföra skattesänkningar och avregleringar i välfärden nu accepterar främlingsfientlighet i sina regeringar är tyvärr inget som är unikt för Norge, skriver företrädarna för de socialdemokratiska ungdomsförbunden i Sverige, Norge och Danmark.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den nyss avslutade norska valrörelsen och valdebatten har haft många främlingsfientliga inslag. För även om högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FrP), den norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna, gick till val på förslag om till exempel enorma skattesänkningar och motstånd mot vägtullar, är främlingsfientligheten kärnan i FrP:s politk.

Moderaternas systerparti Höyre insåg tidigt i valrörelsen att deras chans till makt var att närma sig FrP. Den norska valrörelsen blev därmed unik för norra Europa i den mån att ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti, FrP, för första gången bjudits in till regeringsförhandlingar redan under själva valrörelsen.

Annons
Annons
Annons