Annons

Ungdomar tar avstånd från egna miljardindustrin

Peter Hagerup reagerar på  den odlade laxens konsekvenser.
Peter Hagerup reagerar på den odlade laxens konsekvenser. Foto: Björn Lindahl

Nu ratar allt fler norska ungdomar fisk – och odlad lax.

– Ett elände, helt patetiskt, säger Peter Hagerup, en av många som reagerar på den odlade laxens klimatkonsekvenser.
Och det finns fler orsaker att fiskkonsumtionen minskar bland unga.

Uppdaterad
Publicerad

OSLO Norrmännen ligger i världstoppen i att äta fisk och skaldjur. Hela 53 kilo sätter en genomsnittlig norrman i sig under ett år. Men konsumtionen av sjömat, som det kallas, har minskat med 17 procent totalt under de fem åren fram till och med 2017.

Det är den äldre generationen som fortfarande äter mycket fisk. Två tredjedelar av all sjömat äts av de som är över 50 år samtidigt som norska ungdomar äter allt mindre fisk och skaldjur. I åldersgruppen 18-34 år sjönk konsumtionen med hela 46 procent mellan 2012 och 2017.

Annons
Annons
Annons