Norska politiker trotsar EU om kopieringsskydd

Under strecket
Publicerad
Annons

Norska politiker är oberäkneliga. En majoritet i kulturutskottet i det norska stortinget trotsade både sin egen regering och EU när en ny lag om upphovsrätten skulle skrivas. I Norge blir det tillåtet att kringgå kopieringsskyddet på cd-skivor för att kopiera musiken till en mp3-spelare.
Det är EU:s direktiv om upphovsrätten som gör att både medlemsländerna och EES-länder som Norge måste ändra sin lagstiftning. EU vill skydda upphovsrättsinnehavarna från olaglig kopiering.
Kulturutskottet slår fast att en mp3-spelare är en relevant utrustning för att spela av musik som kommer från cd-skivor. Därför bör det inte straffas, även om det krävs att den kopieringsspärr som musikindustrin lagts in bryts.
Därmed lägger sig Norge på en mer konsumentvänlig linje än de flesta länder. Ett skäl kan vara den uppmärksammade rättegången mot Jon Lech Johansen. Den norske dataprogrammeraren var bara 16 år när polisen stormade in i hans pojkrum och beslagtog hans dator.

”Dvd-Jon” som han snabbt kallades, hade på sin
hemsida lagt ut ett program han utvecklat. Det nollställde det ganska besynnerliga sätt som filmindustrin försökt skydda sin upphovsrätt på. I stället för att förhindra att dvd-filmer kan kopieras började filmindustrin kryptera filmerna. De kunde därför bara visas med dvd-spelare som utrustats med rätt koder för att dekryptera filmen.
Att Dvd-Jon friades på alla punkter i en senare rättegång var en stor prestigeförlust för åklagarna, som hade lagt ned stor energi för att få en fällande dom. Dvd-Jon blev något av hjälte, inte bara i datamiljöerna, utan långt in i stortingskorridorerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons