Annons

Norska kritiken: ”Giesecke borde vara mer ödmjuk”

Frode Forland menar att det vore allt för farligt att hoppas på en kontrollerad spridning och att smittan ska lägga sig när tillräckligt många har varit sjuka.
Frode Forland menar att det vore allt för farligt att hoppas på en kontrollerad spridning och att smittan ska lägga sig när tillräckligt många har varit sjuka. Foto: Knut Egil Wang

Svenskarna borde vara mer ödmjuka – Norge har lyckats bättre med att skydda sina äldre. Norges smittskyddsdirektör riktar i en längre SvD-intervju kritik mot epidemiologerna Anders Tegnell och Johan Giesecke.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det känns som att man vill stötta sin egen regering och strategi. Men Sverige går ju emot hela världen, menar Frode Forland om de frågor han får när han intervjuas av svenska medier.

Foto: Knut Egil Wang

Johan Giesecke uttalar sig för tvärsäkert om situationen, menar Frode Forland som menar att Sverige har lagt för stor vikt vid historiska modeller.

Foto: Ali Lorestani/TT

Norge har inte varit så nedstängt som svenskarna tror, menar statsepidmiolog Frode Forland.

Foto: Knut Egil Wang

OSLO Har Sverige förblindats av coronapatriotism? Alltså skaffat sig en bild av att man i Sverige hållit huvudet kallt – medan resten av världen har stängt ner sina samhällen i panik. Folkhälsomyndighetens Anders Tegnells ledord har varit att det inte går att stoppa viruset, utan att det viktigaste är att bromsa spridningen så att sjukvården hänger med.

Men kan det röra sig om en gammal sanning? Frode Forland, Norges motsvarighet till Sveriges statsepidemiolog, anser det. Han tar emot SvD i en låg betongbyggnad i norra Oslo, där Folkehelseinstituttets huvudkontor ligger.

Annons
Annons
Annons