Annons

Sverigeskam i Norge: ”Känsligt”

Ingen trängsel på Töcksfors Shoppingcenter.
Ingen trängsel på Töcksfors Shoppingcenter. Foto: Tommy Pedersen/TT

Gränshandeln hade rustat för anstormning från Norge innan de nya och mycket skärpta reglerna börjar gälla i helgen. Men den uteblev.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska besökaren Linda Johansen till TT i värmländska Töcksfors.

Under strecket
Annelie Scholz / TT
Uppdaterad
Publicerad

Ingen trängsel på Töcksfors shoppingcenter på torsdagen.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Politikerna Jonas Ås och Kjell-Arne Ottosson (KD) bor vid norska gränsen. "Den brukade vara ett streck i marken, nu har den blivit en riktig gräns", säger Kjell-Arne Ottosson.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Morgan Skytt, blomsterhandlare i Årjäng, har norska kunder men är inte beroende av dem för sin verksamhet. "Norrmän som kommer till oss är grädde på moset. Vi ska vara mest rädda om våra lokala kunder", säger han.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Geir och Linda Johansen med sina två döttrar reste från Drammen till Sverige, men vittnar om att många norrmän ser med onda ögat på landsmän som korsar gränsen.

Foto: Tommy Pedersen/TT

På systembolaget i Årjäng var det nästan ödsligt på torsdagen.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Efter en lång vår av ekonomiska tapp på upp till 95 procent kunde delar av gränshandeln med Norge andas ut den 25 juli. Norrmännen flockades åter till bland annat Värmland, som inte längre var en rödlistad region.

Nu är andningspausen över.

Annons
Annons
Annons