Welcome to UtmarkNorsk västern på HBO skulle behöva mer finess

Stig Henrik Hoff spelar Bilzi i ”Welcome to Utmark”.
Stig Henrik Hoff spelar Bilzi i ”Welcome to Utmark”. Foto: HBO Nordic

”Welcome to Utmark” är en skruvad dramakomedi, inspirerad av såväl ”Twin Peaks” som bröderna Coen. Men efter en pigg upptakt går serien i stå.

Publicerad
Tobias Santelmann som Finn.

Tobias Santelmann som Finn.

Foto: HBO Nordic
Annons

Handlingskraft attraherar. I livet och kanske särskilt i fiktionen. Det kan ha sina baksidor, men många verkar föredra framåtrörelse framför begrundan och vankelmod. Om det inte alltid är bättre, så är det i alla fall sexigare i de flestas ögon.

Berättelsen i HBO:s nya serie ”Welcome to Utmark” – en västern i Sápmi – vilar på två män som sett till handlingskraft i hög grad är varandras motsatser. Den ene är Finn, fårskötaren vars tillvaro sedan länge gått i stå, han som tidigt verkade ”tyst och mystisk” men efter hand bara visade sig tyst – han saknar nu helt en väg framåt. Den andre är Bilzi, en samisk naturkraft som ingen i bygden vågar invända mot, och som i förhållande till kvinnor inte drar sig för en rejäl örfil när hans nya kärlek, trött på sitt kneg, föreslår bidrag från välfärdsstaten. Inga allmosor här inte: ”Jag delar inte ut lusingar till vem som helt. Jag är din man. Och du är mitt kvinnfolk. Och du och jag, vi ska slåss och knulla, bråka och skratta och älska tills vi dör.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons