Annons
Krönika

Lars Ring:Norsk teater hyllar Jon Fosses dramatiska gärning

Madalena Sousa Helly-Hansen och Christian Ruud Kallum i ”Trilogin”.
Madalena Sousa Helly-Hansen och Christian Ruud Kallum i ”Trilogin”. Foto: Erik Berg

Fossefest. Det Norske teatret firar hemmasonen Jon Fosses 60-årsdag med en tio dagar lång festival. SvD:s Lars Ring rapporterar om två nya iscensättningar som båda på helt olika sätt fångar den värld som är Fosses.

Under strecket
Publicerad

Jon Fosse fyller 60 år i september och hyllas med en tio dagar lång festival på Det Norske teatret i Oslo, den 6–15 september.

Foto: Tom A Kolstad

”Trilogin” på Det Norske teatret. Första scenen är omgjord till en dimmig strand.

Foto: Erik Berg

”Leve hemmeleg” på Det Norske teatret.

Foto: Dag Jenssen

OSLO. Jon Fosses författarskap växer oförtrutet. På svensk mark är han mest känd för sina pjäser, ett 30-tal, men för norrmännen är han framför allt känd för sina romaner och sin poesi. Han har skapat ett eget litterärt landskap, ett slags urtillstånd: platser där hav möter land, där tystnad möter fåordighet och där repetition övergår till musikalisk rytm. Det som först uppfattades som en beskrivning av samtida alienation har övergått till att förstås som andlighet. Han söker – om inte efter absolut mening så en kontaktyta med det stora kretsloppet – cirkelrörelser som blir närmanden till arketypiska myter.

Norska kulturella ambitioner överträffar ofta svenska. Man var tidig med sin grandiosa Ibsenfestival. Nu hyllar man också en samtida person. Lagom till Jon Fosses 60-årsdag firar den nynorska Det Norske teatret honom med en tio dagar lång festival, med egna uppsättningar och gästspel bland annat från Ryssland och Japan. Svenska Västanå teater spelar "Och så kan hunden komma" – en timslång uppsättning, regisserad av Leif Stinnerbom.

Annons
Annons
Annons