Annons

Norsk psykiatri tycks ha glömt bort all etik

Professor Malt gjorde en teoretisk dissektion av Breiviks psyke, utan att han vare sig träffat Breivik personligen eller ens förberett honom på vad som komma skulle. Det som skedde var ett maktens övergrepp. Tillstånd som är livslånga får inte kastas på någon på detta sätt. Inte ens på en massmördare, skriver överläkare och psykiatriker Carina Hellström.

Under strecket
Publicerad

Professor Ulrik Fredrik Malt i rättssalen på fredagen då han menade att Anders Behring Breivik troligen har Aspergers syndrom.

Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Bild 1 av 2

Anders Behring Breivik reagerar när professor Ulrik Fredrik Malt menar att han har Aspergers syndrom.

Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Bild 2 av 2

Jag lyssnade den 8/6 på 22 juli-rättegången i Oslo där psykiatriprofessorn Ulrik Fredrik Malt, som under i stort sett hela dagen noggrant och ingående redogjorde för sin kritik av de två rättspsykiatriska utredningarna om Breiviks psykiska hälsa. Utifrån all den information som nu kommit om Breivik och hans beteenden lade han också fram sina egna, i sig väl genomtänkta synpunkter och åsikter, även om han själv aldrig undersök Breivik personligen, bara ingående observerat honom.

Eftersom detta sändes i realtid på den norska televisionens nätsida, så bevittnades den säkert av väldigt många. Naturligtvis även av Breivik som ju under hela rättegången sitter med.

Annons
Annons
Annons