Norsk miljardär satsar miljoner i valkampanj

OSLO Köpmannen och miljardären Stein Erik Hagen kastar sig in i den norska valkampanjen. Efter att LO återigen omfamnas av arbeiderpartiet vill Hagen ge lika mycket pengar till de borgerliga partierna, som fackförbundet kommer att ge i stöd till vänsterpartierna.

Under strecket
Publicerad
Stein Erik Hagen, här i sitt hem på Holmenkollen i Oslo, blandar sig nu in i den norska politiken genom att  stödja de borgerliga partierna ekonomiskt.

Stein Erik Hagen, här i sitt hem på Holmenkollen i Oslo, blandar sig nu in i den norska politiken genom att stödja de borgerliga partierna ekonomiskt.

Annons

Det var vid arbeiderpartiets kongress 7-10 april som banden mellan LO och de norska socialdemokraterna förstärktes. Sedan tidigare satt metall- och bygg- arbetarnas ordförande Kjell Bjørndalen i arbeiderpartiets partistyrelse. Nu valdes även LO-ledaren Gerd-Liv Valla och kommunalarbetarnas ledare Jan Davidsen in i den 20 personer stora styrelsen. Därmed sitter de tre mäktigaste personerna i LO med och bestämmer om hur politiken ska utformas i Norges största parti.

Detta provocerar Stein Erik Hagen till att ge en liten del av sin förmögenhet på 10 miljarder kronor i partistöd till de borgerliga partierna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons