Norsk frihet

Under strecket
Publicerad
Annons

1. Hanne Hukkelberg
Little Things
(Leaf/Dotshop.se)
Med lätta steg dansar Hanne Hukkelbergs charmerande pop fram genom tillvarons ”små ting”. Hennes röst är lika ömtålig som självklar. Musiken tidlös, ljuv, infallsrik och originellt dekorerad av tuba, klarinett, klockspel och banjo. Jag spelar den om och om igen, vill inte släppa leendet på mina läppar.

 1. Zanussi Five
  Zanussi Five
  (Moserobie/BAM)
  Med tre saxofoner, trummor och bas fångar Zanussi Five in frijazzens energiska flöden. Kraftiga blåsarrangemang ramar in lössläppta soloutflykter. Till det en groove som gör det omöjligt att sitta still. Mystiken trippar fram i Azrah Illusion, ylande saxofoner står i full blom i Conundrum medan en bluesig storbandskänsla växer fram i Ghibli och Kef.
 2. Håkon Thelin
  A P(reference to other things
  (Albedo/CDA)
  Virtuost tänjer Håkon Thelin på kontrabasens möjligheter på denna debutskiva. Konstmusikens ibland något sterila estetik ges liv och färg när han varvar djupa toner med slag av stråken, knäppningar på
  instrumentkroppen och ett och annat gnissel. Verk skrivna och spelade tillsammans med slagverkaren Ingar Zach känns lika nyanserade som de av Xenakis och Druckman.
 3. Andreas Meland/ Lasse Marhaug
  Brakhage
  (Melektronikk/Dotshop.se)
  Ljudlig värme möter skrämmande precision på denna split-cd med musik till Stan Brakhages tysta experimentfilmer. Med orgel, gitarr och elektronik drar Meland ut ljuden till inbjudande, suggestiva och drone-lika skapelser. Marhaug (till en film om obduktioner) går i motsatt riktning och skrämmer slag på mig med sin pulserande ljudvärld.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons