Norsk festyra fick ny dimension

Norge firade sin nationaldag. Det skedde på sedvanligt sätt med musikkårer och barntåg, men också med en vemodig klang. I de tal som hölls runtom i landet var det många som påminde om att demokratin inte längre kan tas som en självklarhet.

Under strecket
Publicerad
Barntåget med deltgare från de flesta skolorna i Oslo fyllde stadens paradgata Karl Johan.

Barntåget med deltgare från de flesta skolorna i Oslo fyllde stadens paradgata Karl Johan.

Foto: SCANPIX
Annons

OSLO
Det är det första 17:e maj-firandet efter terrorattackerna den 22 juli. TV-kanalen NRK har frågat 1000 norrmän om de tror att det gör att nationaldagen kommer att betyda mer för dem. 30 procent av de tillfrågade svarar ja; ännu fler om man bara ser på de yngres svar.

Men är det ett stort eller litet tal? Är det egentligen överraskande att inte fler svarar ja? Under de senaste åren har den norska nationaldagen alltmer tömts på sitt politiska innehåll. Det har alltid varit ett element av tivoli, med ballonger, varmkorv och glass. Men dagen har också mer börjat likna en gigantisk karneval, där det viktigaste är att visa upp sin bunad – som de norska folkdräkterna kallas – och fira tillsammans med sin familj och vänner. Samtalen kretsar inte om demokrati och självständighet när flaggan hissas klockan åtta på morgonen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons